Beheer

IT beheer
update

Windows 10-update zorgt voor problemen

De forse cumulatieve update van Windows 10, die Microsoft gisteren begon te verspreiden, zorgt bij sommigen voor problemen.

© CC0 - Pixabay geralt
7 augustus 2015

De forse cumulatieve update van Windows 10, die Microsoft gisteren begon te verspreiden, zorgt bij sommigen voor problemen.

Het probleem kondigt zich aan met de mededeling:

  • "There were problems installing some updates, but we'll try again later. If you keep seeing this and want to search the web or contact support for information this may help: -Cumulative Update for Windows 10 for x64-based systems (KB3081424_ Error 0x80004005  

Vervolgens wordt een herstart uitgelokt, en gaat Windows Update opnieuw aan de slag om de update binnen te halen - met hetzelfde resultaat.

Het is onduidelijk waar het probleem aan ligt en hoe frequent het voorkomt. Opmerkelijk is wel dat ook de Surface Pro van Microsoft deze kuren kan vertonen.

Microsoft zelf heeft nog niet gereageerd op de melding van dit probleem. Volgens sommigen helpt het om de update niet automatisch binnen te laten rollen, maar handmatig binnen te halen via het Windows Update-menu.

Er wordt ook gesuggereerd dat het probleem veroorzaakt wordt door het rondzwerven van verwijzingen naar niet meer bestaande gebruikersaccounts in de registry. Die zijn te verwijderen met regedit (in te toetsen in het Startmenu) op de lokatie: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\ProfileList

Daarvoor moet je wel weten wat je doet; de waardes in de registry zijn lastig te interpreteren. Het wordt al snel een kwestie van uitproberen, en dus moet op voorhand wel een back-up van de registry zijn gemaakt.

Een laatste redmiddel is het voorkomen van deze update. Dat kan via een tooltje dat Microsoft beschikbaar heeft gemaakt. Na download kan men via dat tooltje - onder het knopje Advanced - bepaalde downloads 'verbergen', wat voorkomt dat Windows Update die download installeert. Het is dan wel zaak om in de gaten te houden of de problemen inmiddels opgelost zijn. Het overslaan van updates kan namelijk in de toekomst voor problemen zorgen. Als de problematische update al geïnstalleerd is, moet men deze eerst verwijderen.

Lees meer over
10
Reacties
Snah 25 maart 2017 13:36

En ja hoor het is ze weer gelukt update uit brengen die de heleboel vast laat lopen weer een stukje top software .
Kan niet anders zeggen klasse van die multinational die niet eens een probleem vrije update kan uit brengen.
En regering misschien eens een punt om een vette schade claim in te dienen namens het n
Nederlandse volk.
En besteed die maar aan de ouderen zorg dan 2 vliegen in een klap mooie win win situatie.

Anoniem 12 maart 2017 19:26

Na upgrade werkt zelfs de windows button niet meer... kan nergen meer naar toe ook niet naar configuratie scherm ... pc is onbruikbaar geworden.. koop je officiele software... en nu ??

J.Vroomen 15 februari 2017 12:01

alleen nog maar illegale software gebruiken van microsoft, want ook ik heb betaald aan die oplichters bende

a.schuppers 06 februari 2017 13:25

Lekker hoor zo'n update: mijn usb devices werken niet meer.

Ricardo Prijs 16 januari 2017 13:32

Na probleem oplosser te hebben gebruikt pc opnieuw gestart zoals aanbevolen, pc blijft hangen hard reset gedaan, inlog scherm wachtwoord proberen in te voeren geen toetsenbord meer, muis gebruiken geen muis meer. En nu dan?

Anoniem 12 januari 2017 10:57

wil niet meer opstarten sinds updtae gisteren avond alles al geprobeerd niets lukt, zal wel uitdraaien op een nieuwe
installatie, tering zooi!!

SKYnet/guardian 10 januari 2017 21:46

ik draai al windows 10 op mijn pc s sinds begin jaren 2010/2011 sinds is het een en al ellende.zijn jullie met mij eens.voor mij is de relatie met microsoft definitief voorbij.want zoveel updates en nog veel meer upgrades in zo n korte tijd betekend maar een ding.windows 10 had volgende jaar op de markt moeten komen.firewall laat niets door en ziet amper verschil tussen goed en kwalijksoftware en daarom blokkeert ie maar alles en de zogenaamde defender is de grootste vijand wan de internet gebruiker.vertraging van hier tot tokio.mijn motto is internet moet op mij wachten en niet ik op internet.deze problemen wat word veroorzaakt door microsoft is vrij makkelijk op te lossen.ons geld terug of ik ga hun software overschrijven*dit gaan ze niet leuk vinden*ik ga gewoon door tot ik windows 10 heb genezen.mr bill gates is n kwakzalver die blijft er voor zorgen dat we hem nodig blijven hebben en dit staan jullie met z n allen toe.waarom klaagt iedereen en doet niets...

Jacob 31 december 2016 13:02

Na automatische update van windows 10 gisteren, zijn alle instellingen overschreven van de gekozen app 's. Fire Fox is b.v. geen standaard browser meer. Waar foto 's in geopend worden e.d. allemaal ingesteld zoals microsoft het graag wil. Lijkt Apple wel.
Probleem met Outlook. Als ik een contact persoon zoek komt er te staan 'Geen resultaten'. Wanneer ik dan door de contacten naar beneden scroll staat hij er gewoon tussen. Even later vindt hij het wel. Een andere weer niet.
Is terug naar windows 7 professional nog mogelijk? Of moet je dan windows 7 opnieuw installeren?

H.van Lindt 16 december 2016 00:25

Waarom is mijn cleaner free uitgevallen na de laatste update van 15-12-16 23.53 Komt hij nog terug?

Joop van duin 11 december 2016 09:46

Al een week geen internet,ook niet kunnen betalen,,,,waardeloos dat Microsoft kit manco niet kan verhelpen.,erge amateurs

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.