Beheer

Software-ontwikkeling
Windows 10

Windows 10 krijgt Spectre-fix van Google

Windows 10-update gebruikt retpoline-techniek om oudere, veilige computers sneller te maken.

4 maart 2019

Windows 10-update gebruikt retpoline-techniek om oudere, veilige computers sneller te maken.

Een nieuwe Windows 10-update voor build 1809 brengt onder meer een een fix die oudere computers sneller moet maken. Microsoft gebruikt hier Retpoline voor, een door Google ontwikkelde techniek die pc's beschermt tegen Spectre-aanvallen.

De update die uitrolt naar Windows 10 build 1809 draagt de naam KB4482887 en is te installeren via Windows Update. Ga hiervoor naar Instellingen > Bijwerken en beveiliging en controleer of de update al beschikbaar is voor uw computer. 

Retpoline-techniek is nieuw

Nieuw aan de software-update is dat hij de nieuwe Retpoline-techniek gebruikt om oudere Windows-machines te beschermen tegen Spectre, een groot beveiligingslek in de processor van een Windows-machine. Spectre werd in januari 2018 ontdekt en in dezelfde maand bracht Microsoft updates uit om Windows-computers te beveiligen tegen het lek. Nadeel van die fix is dat de prestaties van de machine licht tot merkbaar achteruitgaan. Met de nieuwe Retpoline-techniek, ontwikkeld door Google, moet een Windows-apparaat even goed beveiligd zijn maar sneller werken.

Google kondigde Retpoline kort na de bekendmaking van het Spectre-lek aan en gebruikt de techniek al langere tijd om eigen infrastructuur te beveiligen. Microsoft volgt nu en noemt Retpoline 'veel sneller' dan zijn eigen, oudere oplossing. Om de techniek te kunnen gebruiken, is een Windows-machine met een AMD-processor of Intel Broadwell-processor of ouder vereist. 

Fix wordt niet direct ingeschakeld

Wie de nieuwste update installeert, kan niet direct gebruikmaken van de Retpoline-fix. Microsoft stelt dat de fix in de komende maanden geactiveerd wordt om nieuwe, onverwachte problemen (hopelijk) te voorkomen. De Retpoline-techniek wordt wel al langer getest: sinds Windows 10 Insider-build 18272. 

De volledige lijst met (bug)fixes in de KB4482887-update is te vinden op Bleepingcomputer.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.