Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 10 krijgt nu èchte Linux-kernel

Het is al enige tijd mogelijk Linux te gebruiken bovenop Windows 10. De methode die Microsoft daarvoor koos, heeft echter beperkingen.
Windows Linux
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Windows 10 krijgt waarschijnlijk bij de Fall Update een volledig vernieuwd Windows Subsystem for Linux, meldt ArsTechnica. In juni komt in ieder geval de eerste preview daarvan beschikbaar in het Insider testprogramma. De nieuwe versie is gebaseerd op een volledig open source, GPL-gebaseerde Linux kernel. Dat heeft als voordeel dat straks ook alle Linux drivers kunnen worden gebruikt, inclusief de nu vaak gemiste file system drivers.

Het huidige Windows Subsystem for Linux bevat een Linux-kernel die door Microsoft zelf in elkaar is geknutseld. Deze bevat weliswaar dezelfde API's als de echte Linux-kernel, maar is een door Microsoft zelf volledig opnieuw opgezette variant van de kernel, waarbij bovendien een wat oudere versie van Linux als referentie is genomen.

Huidige oplossing schiet tekort

Voor veel toepassingen is het een prima oplossing, maar in sommige opzichten schiet de oplossing hopeloos tekort. Zo is het file system, gecreëerd op Windows eigen NTFS file system, tot wel 20 keer trager dan het huidige Linux file system. Ook stammen de gebruikte API´s van Linux uit een versie van 2016 en schieten daardoor in sommige opzichten tekort.

In de nieuwe opzet - Windows Subsystem for Linux 2 (WSL2) - laat Microsoft een moderne versie van de Linux-kernel draaien in een virtual machine. Daardoor wordt bijvoorbeeld het gebruik van Docker-containers straks mogelijk. Daarbij heeft Microsoft wel een aantal onderdelen uit de Linux-kernel gehaald, die al door Microsofts eigen besturingssysteem kunnen worden afgehandeld, zoals hardware-ondersteuning. Al deze veranderingen worden netjes in lijn met de GPL licentie gepubliceerd en beschikbaar gesteld onder dezelfde licentie-voorwaarden.

Bij het gebruik van alleen de Linux-kernel is het gebruik van WSL2 gratis. De toevoegingen die de verschillende distributies brengen, kunnen als extra's worden gedownload uit de Microsoft Store.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in