Beheer

Windows 10 krijgt deze zomer een belangrijke opfrisser

31 maart 2016
In juni of juli krijgt Windows 10 de Anniversary Update met veel nieuwe functies.

Windows 10 draait nu op 270 miljoen computers. Het is de snelste adoptie van een versie van het Windows-besturingssysteem ooit, maakte Microsoft duidelijk op de eerste dag van de Build 2016-ontwikkelaarsconferentie.

Het lijkt erop dat Redstone 1, zoals de codenaam voor de Anniversary Update is, de enige grote update dit jaar wordt. Volgens geruchten volgt Redstone 2 pas in het voorjaar van 2017. Daarmee lijkt Microsoft toch moeite te hebben met de nieuwe zelfopgelegde updatemores. Rond de lancering van Windows 10 op 29 juli vorig jaar was nog het plan per jaar drie van dergelijke updates met functionele aanpassingen uit te brengen. Later werd dat afgezwakt tot twee tot drie per jaar. Tot nog toe is alleen de 'November'-update aan te merken als een echte functionele update.

De Anniversary Update krijgt universele ondersteuning voor biometrische identificatie. Ook de Edge-browser krijgt de mogelijkheid gezichtsherkenning in te zetten voor het ontgrendelen van diensten. Ontwikkelaars krijgen veel meer mogelijkheden met de integratie van de open source Linux-command line. Daarmee wordt het onder meer veel makkelijker om oudere Windowsapplicaties geschikt te maken voor het nieuwe platform.

Digital Ink

Digital Ink is een van de features die gebruikers kunnen inzetten in een reeks applicaties. Met een speciale pen kunnen op het scherm aantekeningen worden gemaakt die worden bewaard bij de documenten en daar ook interactie mee aangaan. Een digitale liniaal - onderdeel van Digital Ink - die op elk moment kan worden opgeroepen, is in te zetten om elementen uit te lijnen en rechte lijnen te trekken.

Notities geschreven met Digital Ink kunnen automatisch worden omgezet in computerleesbare tekst. Cortana, de digitale assistent in Windows 10, interpreteert die vervolgens. Bijvoorbeeld een herinnering opgekrabbeld met de pen leidt automatisch tot een afspraak in de digitale agenda.

Smart Routes in Bing Maps is een toepassing van Digital Ink die bij het tekenen van bijvoorbeeld een wandelroute op een kaart automatisch de afstanden erbij zet en de wandeltijd. In een 3D-weergave van de kaart bewegen de route en de gemarkeerde punten automatisch mee.

Nieuwe apps

Volgens Microsoft hebben veel grote organisaties en merken toegezegd voor de komende release een universele app voor het Windows 10-platform te bouwen. Het gaat dan bijvoorbeeld om Starbucks, Uber, Facebook, Instagram en Twitter.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.