Beheer

Windows 10 geeft oude hardware nieuw leven

9 februari 2016
Windows 10 blijkt prima te werken op oudere hardware, die daarmee een tweede leven kan krijgen.

Twee voorbeelden deze week dat Windows 10 pc's een nieuwe impuls kan geven. Simon Sharwood van The Register beschrijft hoe hij in 2013 zijn Lenovo s10e netbook wilde reanimeren met een upgrade naar Windows 8. Dat lukte niet omdat Microsoft de minimum schermresolutie voor Windows 8 op 1024 x 768 had gezet.

Na een paar jaar verstoffen probeerde hij het opnieuw met Windows 10 en het werkt 'best prettig', vindt Sharwood. "Een upgrade die de moeite waard is." Het geheel is geen wonder van snelheid maar als tweede machine doet hij het goed.

Andrew Kingsley-Hughes van Hardware 2.0 nam de uitdaging aan uit te zoeken of de vele klachten op fora dat Windows 10 niet overweg kan met oudere hardware gerechtvaardigd waren of niet. Hij nam een 8 jaar oude zelf gebouwde pc die destijds op Vista draaide en die hij later voorzag van Windows 7. Het systeem had hij twee jaar geleden aan de kant geschoven. Een Windows 10 DVD en wat tijd, was alles dat nodig was om het systeem over te zetten op Windows 10.

"Waar het op neerkomt, het werkte gewoon", zegt Kingsley-Hughes. De pc voelt zelfs vlotter aan dan hij voor de upgrade was. Het is natuurlijk geen nieuwe pc - het opstarten kost aanzienlijk meer tijd dan bij nieuwe pc's - maar dat is vooral het gevolg van oude harde schijven. Dat probleem is makkelijk op te lossen met een SSD er in. Kingsley-Hughes verwacht het systeem zelfs opnieuw dagelijks te gaan gebruiken. Het laat zich raden wat hij vindt van het geklaag op fora.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.