Beheer

Windows 10
Windows 10 bloatware

Windows 10 bloatware wordt optioneel maar Edge blijft

Microsoft voegt de mogelijkheid toe voorgeïnstalleerde apps te verwijderen.

© CC0
19 oktober 2018

Microsoft voegt de mogelijkheid toe voorgeïnstalleerde apps te verwijderen.

Microsoft kondigt aan dat in een update van Windows 10 in 2019 de gebruiker meer inzicht en zeggenschap krijgt over de apps die ongevraagd meegeleverd worden met het besturingssysteem.

Het was al langer mogelijk om de standaard spelletjes zoals Solitaire, maar ook apps als weather en Skype te verwijderen. Nu trekt Microsoft die optie door naar een reeks bureau-accessoires.

Registry omzeild

Het was altijd al mogelijk om via de registry apps dergelijke apps te verwijderen, maar het is niet verstandig om zonder gedegen kennis van zaken te gaan rommelen in de registry. Voor de meeste gebruikers zijn daarom apps als Voice Recorder, Sticky Notes, Snip & Sketch, Paint 3D, Movies & TV, mail, Groove Music, Calendar en Calculator een gegeven die - vaak ongebruikt - ruimte op de harde schijf opeisen. Helaas geldt deze mogelijkheid niet voor wie de Edge browser zou willen verwijderen. Die blijft een vast onderdeel vormen van Windows 10.

Schaalt de app wel goed?

In een volgende update komt er ook een functie genaamd Troubleshoot, die onder meer een nieuw inzicht geeft in welke apps gebruik maken van dynamic display scale factor (ook beken als DPI). Apps die niet 'DPI aware' zij kunnen op sommige monitoren een onscherp beeld geven of een verkeerde beeldverhouding.

Beide functionaliteiten zijn toegevoegd aan build 18262 van de Windows Update voor het eerste half jaar van 2019 (19H1) die Microsoft nu aan de deelnemers van het Windows Insider-testprogramma beschikbaar heeft gesteld. Bij de release notes staat de waarschuwing dat dit nog functies zijn in de vroege fase van ontwikkeling. Het is niet zeker of de functies uiteindelijk in de release worden opgenomen.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
1
Reacties
Kees 19 oktober 2018 12:15

Belangrijk is vooral dat anti-virus programma's kunnen worden verwijderd en andere te betalen apps.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.