Beheer

Windows
Windows 10 updaten

Windows 10 22H2-update biedt weinig

Zelfs bescheiden 22H2-update voor Windows 11 heeft meer in huis.

© Microsoft
26 oktober 2022

Zelfs bescheiden 22H2-update voor Windows 11 heeft meer in huis.

De grote update van deze herfst voor Windows 10 blijkt wederom niet zo'n grote, ingrijpende update te zijn. Microsoft is niet alleen afgestapt van zijn halfjaarlijkse tempo voor het uitbrengen van de grotere verbouwingen aan Windows - naast de maandelijkse updates en patches - maar lijkt ook een stuk minder ambitieus te zijn met de nu jaarlijkse verbouwingen. De 22H2-update voor Windows 10 is met stille trom uitgebracht en biedt nog wat minder dan de al bescheiden 22H2-update voor Windows 11.

Eerder is al de schijn gewekt dat Microsoft zich qua vernieuwing meer richt op versie 11 van zijn computer- en tabletbesturingssysteem. Functionaliteit zoals emulatie van Android-apps is toch niet voor Windows 10 uitgekomen, maar exclusief voorbehouden aan de opvolger. Qua communicatie heeft de softwareleverancier ook meer moeite gestoken in de herfst-update van dit jaar voor Windows 11 dan in de iets later uitgekomen 22H2-update voor Windows 10. Vragen van AG Connect over features en timing van laatstgenoemde hebben geen reactie opgeleverd.

Windows 10, 11 en 7

In de praktijk is Windows 10 nog altijd flink meer in gebruik dan 11, dat in oktober vorig jaar is uitgekomen. Windows 10 was volgens monitoring van Statcounter vorige maand goed voor net geen 72% van de Windows-markt, terwijl Windows 11 toen op ruim 13% zat. Laatstgenoemde is afgelopen zomer pas de oude voorganger Windows 7 gepasseerd. Die populaire versie is opgevolgd door Windows 8, de redelijk gewijzigde 8.1-release, het nu nog veelgebruikte Windows 10 en vorig jaar dus Windows 11 dat relatief strikte hardwarevereisten oplegt.

Microsoft erkent impliciet de bescheiden aard van de 22H2-update, die nu is uitgekomen in de tweede helft (H2) van 2022. In de aankondigende blogpost spreekt topman John Cable, verantwoordelijk voor 'Windows servicing and delivery', van "een beperkte (scoped) en gestroomlijnde update". Deze verbouwing voor Windows 10 is volgens hem gericht op kwaliteitsverbeteringen voor de algehele ervaring van gebruikers met het besturingssysteem. Cable maakt gewag van "bestaande featuregebieden zoals kwaliteit, productiviteit en beveiliging".

Snelle installatie

Oorspronkelijk beloofde Microsoft met zijn grote updates flinke functionele vernieuwingen en uitbreidingen, naast kleinere verfijningen en natuurlijk fixes voor fouten en onvolkomenheden. In de beginjaren van Windows 10 kregen sommige van die grotere, toen nog halfjaarlijkse, updates nog aparte marketingnamen die een omschrijving konden zijn voor wat het dan te bieden had. Installatie daarvan was dan wel vergelijkbaar met wat vroeger een upgrade naar een volledig nieuw Windows was. Nu is de 22H2-release een snelle installatie voor systemen die de 20H2-versie of een nieuwere release draaien, belooft Microsoft-topman Cable.

2
Reacties
Jasper Bakker 26 oktober 2022 16:05

@Brandweerman Klopt, het mag niet: de leugenverhalen dat Windows (10, 11) zou zorgen voor brand door processoroverbelasting, wat zou blijken uit 'onderzoek door de brandweer' die mensen daar voor zou waarschuwen. Wat dus allemaal niet klopt, niet waar is. #broodjeaap

brandweerman 26 oktober 2022 15:17

Het is maar dat het niet meer mag, maar eigenlijk zou de brandweerman weer een waarschuwing moeten plaatsen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.