Management

Branche
Wikipedia

Wikipedia krijgt betaalde versie voor bedrijven

Steeds meer diensten gebaseerd op Wikipedia-informatie.

© Shutterstock Allmy
17 maart 2021

Steeds meer diensten gebaseerd op Wikipedia-informatie.

Grote bedrijven kunnen later dit jaar gebruik maken van een nieuwe dienst van Wikipedia, genaamd Wikipedia Enterprise. De betaalde dienst levert geschoonde data. Het is voor het eerst dat Wikipedia afwijkt van het donatie-bedrijfsmodel.

Wikepedia heeft al lang een API waarmee bedrijven data uit de online encyclopedie kunnen halen om te gebruiken in hun eigen omgeving. Ook de grote techbedrijven zoals Google en Facebook maken gebruik van deze API om 'kennisblokjes' te plaatsen bijvoorbeeld bij zoekresultaten. Ook digitale assistenten als Siri en Alexa leunen zwaar op de informatie van Wikipedia.

In hun strijd tegen de verspreiding van misinformatie hebben deze bedrijven nu mensen in dienst die de gegevens van Wikipedia beoordelen en opschonen. Het doel van Wikipedia Enterprise is deze bedrijven deze taak tegen betaling uit handen te nemen, blijkt uit een artikel in Wired.

Een van de manieren waarop Wikimedia dat wil bereiken is te voorkomen dat de nieuwste toevoegingen aan de lemma's gelijk voor dergelijke kennisdiensten gelijk doorgesluisd worden naar deze kennisdiensten. Zo kan worden voorkomen dat artikelen waar bewust of onbewust foute informatie op is geplaatst, verschijnen op andere platforms.

Stabiele inkomsten nodig

De achterliggende gedachte is ook dat Wikimedia dringend behoefte heeft aan stabiele inkomsten om te kunnen garanderen dat de gratis te benaderen variant van de digitale encyclopedie nog tientallen jaren kan blijven bestaan en slechte tijden kan uitzitten. Sommige van de grote techbedrijven doen al flinke donaties aan Wikimedia, maar er zijn ook heel wat bedrijven die de gegevens formatteren in hun eigen stijl zonder de organisatie daar iets over te melden.

Wikimedia benadrukt dat bedrijven niet gedwongen zullen worden gebruik te maken van de betaalde dienst. De gratis API blijft beschikbaar.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.