Overslaan en naar de inhoud gaan

Wikileaks publiceert details over hacking tools CIA en MI5

Wikileaks heeft een lijst met hacking tools gepubliceerd die door de CIA gebruikt zouden worden.
hackers

Het gaat om een lijst met details over tools die gebruikt worden om in te breken in Windows-, Android-, iOS-, OSX- en Linux-systemen. Ook zouden routers er mee gehackt kunnen worden.

Volgens de publicatie is een deel van de software ontwikkeld door de Britse MI5. Dit bureau werd ook al genoemd als de 'brains' achter het hacken van Samsung TV's.

Een woordvoerder van de CIA heeft aangegeven dat de dienst nooit op berichten als deze reageert. Een woordvoerder van MI5 gaf aan niet te kunnen reageren.

Volgens BBC's security correspondent Gordon Corera, is de CIA nu aan de beurt, nadat Wikileaks z'n pijlen eerst op de NSA heeft gericht.

Mikko Hypponen, Chief Research Officer van beveiliger F-Secure is niet verbaasd dat de CIA hacking-technieken gebruikt. "Wat wel onverwacht is, is het lek zelf en dat het zo groot is. De vraag is dus wie heeft dit gelekt naar WikiLeaks? De Russen? Een insider? We weten het niet. Een andere vraag die je moet stellen, is waarom dit juist nu gelekt is. Dat weten we ook niet. Voor een land als de VS is het de missie van inlichtingendiensten om de veiligheid van de burgers te garanderen. Dit lek laat echter zien dat de CIA wist dat er lekken zaten in de iPhone. Maar in plaats van dat Apple werd geïnformeerd, besloot de CIA het geheim te houden. Dat lek toont hoe de CIA besloot zijn kennis te gebruiken; ze vindt het belangrijker om iedereen onveilig te laten dan om zijn burgers te beschermen tegen zulke zwakke plekken en deze lekken misschien te gebruiken voor zijn eigen doelen of voor contraterrorisme."

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in