Innovatie & Strategie

Juridische zaken
Wikileaks

Wikileaks-oprichter klaagt over slechte computer in cel

Julian Assange kan verdediging zo niet voorbereiden, aldus zijn advocaat.

19 november 2019

Julian Assange kan verdediging zo niet voorbereiden, aldus zijn advocaat.

WikiLeaks-oprichter Julian Assange, die zich voorbereidt op zijn zaak tegen uitlevering aan de Verenigde Staten, beklaagt zich erover dat hij een ondeugdelijke computer in de gevangenis heeft gekregen. Dat zei zijn advocaat maandag voor een Britse rechtbank.

Assange (48) heeft 7 jaar doorgebracht in de ambassade van Ecuador voordat hij daar in april is weggehaald. Daarbij is hij gelijk gearresteerd. De Verenigde Staten hebben achttien aanklachten tegen hem geformuleerd, waaronder samenzwering om overheidscomputers te hacken en overtreding van een spionagewet. Hij kan tientallen jaren gevangenisstraf krijgen als hij wordt veroordeeld.

De man achter de beruchte klokkenluiderssite verscheen via een videolink bij de rechtbank in Londen en sprak alleen om zijn naam en geboortedatum te bevestigen in de hoorzitting die slechts enkele minuten duurde.

'Verkeerde soort computer'

Zijn advocaat, Gareth Peirce, vertelde de rechtbank dat haar cliënt niet in staat was zich adequaat voor te bereiden op zijn "zeer uitdagende zaak", omdat de computer die hij had gekregen niet geschikt was. "Na maanden strijd kreeg hij een computer, maar het is niet het soort computer dat nodig is om aan zijn zeer uitdagende zaak te werken," zei Peirce. Het is niet duidelijk wat de advocaat - of Assange zelf - hier precies mee bedoelen. Mogelijk is het een functioneel beperkte computer, vanwege beveiligingsoverwegingen.

Rechter Vanessa Baraitser reageerde op de klacht van Assange dat ze geen jurisdictie had over zijn omstandigheden in de gevangenis. De verdachte hacker, die is veroordeeld tot vijftig weken gevangenisstraf omdat hij de regels van zijn borgtocht schond door naar de ambassade van Ecuador te vluchten, zal in hechtenis blijven. Op 19 december is er weer een hoorzitting in zijn zaak vóór de volledige uitleveringsprocedure in februari.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.