Overslaan en naar de inhoud gaan

WiFi-tussenversie niet bedreigd door chiptekort, sust WiFi-industrie

De non-profit brancheorganisatie voor Wi-Fi spreekt berichten tegen dat het wereldwijde chiptekort de omarming van Wi-Fi 6E kan hinderen. Volgens de Wi-Fi Alliance zijn de voordelen van de 6E-versie aantrekkelijk, is er veel vraag vanuit de markt en kunnen leveranciers voldoen aan die vraag. Bovendien zou Wi-Fi 7 wat verder in de toekomst liggen dan wat sommige analisten menen.
WiFi access point
© Netgear
Netgear

Laatstgenoemde argument vóór ingebruikname van 6E speelt in op de inschatting dat organisaties die tussenversie van Wi-Fi overslaan om dan te wachten op het nabije Wi-Fi 7. Die toekomstige upgrade voor draadloze netwerken is, volgens de alliantie die over het Wi-Fi-handelsmerk gaat, echter helemaal niet zo nabij.

'Wi-Fi 7 nog ver weg'

"We zijn nu nog heel erg in de fase van het bespreken van de specifieke feature set die Wi-Fi 7 zal gaan vormen", zegt marketingtopman Kevin Robinson van de Wi-Fi Alliance in een verklaring aan The Register. Hij verzekert dat de brancheorganisatie verwachtingen over release-timing zal communiceren in de loop van dat proces voor de specificatie, het certificeren van compatibele apparatuur en het uitkomen van die hardware.

Ondertussen communiceert de alliantie van fabrikanten die Wi-Fi-apparatuur produceren dat Wi-Fi 6E flinke voordelen heeft voor organisaties en bedrijven. De 6E-versie bouwt voort op de 6-standaard die in 2019 is geratificeerd (als 802.11ax) en waarvan de eerste producten in 2020 op de markt zijn gekomen. Wi-Fi 6E voegt nieuwe frequenties (in de 6GHz) toe aan het bereik van zijn directe voorganger.

Daarvoor zijn dan wel nieuwe chips nodig, waarbij volgens analisten het aanhoudende chiptekort voor problemen kan zorgen. Leveringen van 6E-compatibele apparatuur zouden lang op zich laten wachten. Tegen de tijd van brede beschikbaarheid en leveringen zou Wi-Fi 7 al 'om de hoek' zijn. De Wi-Fi Alliance spreekt dit tegen: het stelt dat Wi-Fi 6E producten goed verkrijgbaar zijn en dat de 'adoption' gestaag groeit.

Osborne-effect

De Wi-Fi Alliance lijkt met deze sussende mededeling nu het Osborne-effect te willen vermijden voor Wi-Fi 6E. Die uitdrukking komt uit de begintijd van de computerindustrie en slaat op het voortijdig aankondigen van een nieuw product waardoor vraag naar het huidige product instort. De coronacrisis heeft mogelijk al voor wat vertraging gezorgd in de omarming en ingebruikname van Wi-Fi 6E - dat relatief snel op Wi-Fi 6 is gevolgd. Daar kan uitzicht op Wi-Fi 7 voor verdere aarzeling bij kopers hebben gezorgd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in