Innovatie & Strategie

Infrastructuur
WiFi 6E

Chiptekort lijkt sneller Wi-Fi te nekken

Wi-Fi-tussenversie 6E komt klem tussen chiptekort nu en Wi-Fi 7 straks.

© Netgear
9 februari 2022

Wi-Fi-tussenversie 6E komt klem tussen chiptekort nu en Wi-Fi 7 straks.

De 6E-versie van de Wi-Fi-standaard breekt voorheen ongebruikt radiospectrum open, maar lijkt in de praktijk niet aan te slaan. Drie factoren spelen daarbij mee: de vlotte omarming van voorganger Wi-Fi 6, de nabijheid van Wi-Fi 7, en het huidige chiptekort. Wordt Wi-Fi 6E dus een over te slaan tussenstation?

De beschikbaarheid van apparatuur die voldoet aan de standaard voor Wi-Fi 6E valt tegen. Fabrikanten hebben hun 6E-producten weliswaar halverwege vorig jaar aangekondigd, maar daarmee is de markt nog niet bepaald voorzien. Producten die draadloze netwerken in de 6 GHz-band gebruiken, zijn niet of nauwelijks te verkrijgen. Huidige chiptekorten zijn volgens onderzoeksbureau Dell'Oro de oorzaak, en kunnen 6E de das om doen.

Kip-ei kwestie

De beperkingen in toevoer van benodigde chips voor Wi-Fi-apparatuur kunnen een speld zijn voor de ballon van 6E, omschrijft Dell'Oro deze ontwikkeling. Fabrikanten kiezen veelal voor de makkelijkere route door bestaande apparaten te voorzien van componenten die wel goed verkrijgbaar zijn. Gebruikers vragen nu ook naar Wi-Fi 6-producten, niet naar 6E, stelt Dell'Oro op basis van gesprekken met systeemintegrators.

De voorgaande, zesde versie van de Wi-Fi-standaard is relatief snel aangeslagen. Leveranciers hebben er namelijk op geanticipeerd met routers en adapters die een draft-uitvoering van de standaard gebruiken. De combinatie van gebrekkig aanbod van 6E en vraag naar 6 nekt het aanslaan van 6E. Daarnaast speelt er nog de kwestie van Amerikaanse regulering van het voorheen ongebruikte spectrum van 6 GHz waarin Wi-Fi 6E z'n snelheidswinst haalt. Processen voor voldoen aan regulering daar zijn nog niet gestandaardiseerd, wat de uitrol verder vertraagt.

Opvolger in zicht

Ondertussen staat de volgende, zevende versie van de Wi-Fi-standaard op stapel om komend jaar uit te komen, in een draft-versie. De eerste producten die Wi-Fi 7 omarmen, moeten volgens plan in 2023 op de markt komen. De voorspelling nu is dan ook dat gebruikers 6E zullen overslaan. Het is nog de vraag of en hoe de internationale chiptekorten Wi-Fi 7 gaan hinderen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.