Overslaan en naar de inhoud gaan

'Wifi bij 80 procent gemeenten onveilig'

Bijna 80 procent van de Nederlandse gemeenten biedt bezoekers een onveilige wifi-verbinding aan. Dat blijkt uit een inventarisatie van Public Roam onder 281 gemeenten. Het gemeentelijke netwerk kan worden nagebootst en dataverkeer kan worden onderschept.
WiFi Alliance
© WiFi Alliance
WiFi Alliance

Adviesorgaan Forum Standaardisatie heeft woensdag besloten om een onderzoek uit te voeren naar een verplichting van veilige gastwifi bij de overheid. Tot nu toe is er alleen een richtlijn voor overheden als het gaat om gebruik van wifi, maar daar zijn geen verplichtingen aan verbonden.  

Slecht gesteld met veiligheid

Paul Francissen van Publicroam werkte aan de inventarisatie van gemeentelijke wifi en kwam tot de conclusie dat het slecht is gesteld met de veiligheid van meer dan 78 procent. Hij stuurde een persoonlijke mail aan alle 355 gemeenten met de vraag of er wifi aanwezig is en hoe je er als bezoeker gebruik van kan maken. Ruim 280 gemeenten deden mee.

Zo’n 43 procent van dat aantal bood wifi aan zonder wachtwoordbeveiliging. Ongeveer een derde van de onderzochte gemeenten gebruikt een wachtwoord dat voor iedere gast hezelfde is en slechts 5 procent gaf gebruikers een persoonlijke gebruikersnaam en wachtwoord. Zo’n 25 gemeenten stuurden het wifi-wachtwoord bovendien ongevraagd per mail toe. Een aantal gemeenten waaronder Amsterdam, Den Haag, Alkmaar en Heerlen gebruikt al wél een veilige oplossing.

Onderzoek

Forum Standaardisatie, die de overheid standaarden voor onder meer digitale beveiliging adviseert, gaat de komende maanden onderzoeken of er een verplichting moet komen voor veilige overheidswifi.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in