Innovatie & Strategie

Governance
wifi

'Wifi bij 80 procent gemeenten onveilig'

Onderzoek naar verplicht beveiligde wifi in gang gezet

© WiFi Alliance
26 juni 2020

Onderzoek naar verplicht beveiligde wifi in gang gezet

Bijna 80 procent van de Nederlandse gemeenten biedt bezoekers een onveilige wifi-verbinding aan. Dat blijkt uit een inventarisatie van Public Roam onder 281 gemeenten. Het gemeentelijke netwerk kan worden nagebootst en dataverkeer kan worden onderschept.

Adviesorgaan Forum Standaardisatie heeft woensdag besloten om een onderzoek uit te voeren naar een verplichting van veilige gastwifi bij de overheid. Tot nu toe is er alleen een richtlijn voor overheden als het gaat om gebruik van wifi, maar daar zijn geen verplichtingen aan verbonden.  

Slecht gesteld met veiligheid

Paul Francissen van Publicroam werkte aan de inventarisatie van gemeentelijke wifi en kwam tot de conclusie dat het slecht is gesteld met de veiligheid van meer dan 78 procent. Hij stuurde een persoonlijke mail aan alle 355 gemeenten met de vraag of er wifi aanwezig is en hoe je er als bezoeker gebruik van kan maken. Ruim 280 gemeenten deden mee.

Zo’n 43 procent van dat aantal bood wifi aan zonder wachtwoordbeveiliging. Ongeveer een derde van de onderzochte gemeenten gebruikt een wachtwoord dat voor iedere gast hezelfde is en slechts 5 procent gaf gebruikers een persoonlijke gebruikersnaam en wachtwoord. Zo’n 25 gemeenten stuurden het wifi-wachtwoord bovendien ongevraagd per mail toe. Een aantal gemeenten waaronder Amsterdam, Den Haag, Alkmaar en Heerlen gebruikt al wél een veilige oplossing.

Onderzoek

Forum Standaardisatie, die de overheid standaarden voor onder meer digitale beveiliging adviseert, gaat de komende maanden onderzoeken of er een verplichting moet komen voor veilige overheidswifi.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
3
Reacties
Paul Francissen 01 juli 2020 10:35

@John, govroam kan alleen gebruikt worden door overheidsmedewerkers. Dit onderzoek had betrekking op openbare wifi-gastnetwerken voor bezoekers die niet voor de overheid werken. Die kunnen govroam dus niet gebruiken.

John 29 juni 2020 16:46

Huh, in 2017 meldde de stichting govroam dat er 50 gemeentes zijn bij hen zijn aangesloten en dat aantal is de afgelopen 3 jaar flink gestegen: https://govroam.nl/
Volgens CBS zijn er 190 gemeenten in NL dus in 2017 was het aantal gemeentes al meer dan 25% dat een veilige wifi oplossing heeft. En dat zou nu zijn gedaald naar 5% ????? Ik vind dat AG connect wel een stapje dieper mag kijken voordat ze dit soort slechte onderzoeken publiceren van een bedrijf dat zelf veel belangen heeft bij onveilige wifi bij gemeenten.

JGM van der Zanden 29 juni 2020 12:15

Huh? Wifi toegang zonder wachtwoord is daardoor toch nog niet onveilig?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.