Innovatie & Strategie

Branche
Wie is IT-politicus van het jaar 2020?

Wie is IT-politicus van het jaar 2020?

Welke Nederlandse politicus bracht het afgelopen jaar IT op een zinvolle manier voor het voetlicht?

7 januari 2021

Welke Nederlandse politicus bracht het afgelopen jaar IT op een zinvolle manier voor het voetlicht?

Dat digitalisering impact heeft op de Nederlandse samenleving staat buiten kijf. Het betekent dat politici op de hoogte moeten zijn van digitale thema’s. In de praktijk blijkt dat echter niet altijd het geval. Digitalisering en IT in het bijzonder krijgen weinig aandacht van politici. Toch is er een aantal politici dat zich inzet voor belangrijke digitale thema’s.

AG Connect brengt de politici die aandacht hebben voor IT voor het voetlicht. Daarom gaan we in 2021, voor de vijfde keer, op zoek naar de IT-politicus van het jaar. Welke Nederlandse politicus bracht in 2020 IT op een zinvolle manier voor het voetlicht?

Na een rondvraag onder 40 experts zijn de volgende twee politici genomineerd:

  • Kathalijne Buitenweg
Kathalijne Buitenweg © Marike van Pagée

Buitenweg is Tweede Kamerlid en vice-fractievoorzitter van GroenLinks. Ze was voorzitter van de tijdelijke Kamercommissie Digitale toekomst en maakte zich in die rol “hard voor een vaste Tweede Kamercommissie voor Digitale Zaken”, zeggen onze experts. Wat ook over haar wordt gezegd: “Zij zet het vakgebied op de kaart, heeft aandacht voor de beroepsgroep en opent de deur naar het gesprek over het belang van IT voor de overheid (politiek én uitvoering).”

  • Jan Middendorp
Jan Middendorp

Middendorp is Tweede Kamerlid voor de VVD. Hij was lid van de tijdelijke Kamercommissie Digitale toekomst. Hij diende veel moties in over het thema digitalisering en schreef verschillende initiatiefnota's. Naar aanleiding van zijn initiatiefnota 'menselijke grip op algoritmen' is er een taskforce opgezet die gaat kijken naar toezicht en regulering van algoritmen en kunstmatige intelligentie. Volgens experts heeft Middendorp “zich prominent geprofileerd op het thema cloud en, als eerste, een lans gebroken voor stevige participatie in Gaia-X en laten zien dat de Nederlandse belangen hierin een grote rol spelen.”

1
Reacties
Hans van Bakel 07 januari 2021 19:07

Goede actie.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.