Innovatie & Strategie

Juridische zaken
Google StreetView car

'Wi-Fi dataslurpen kost Google maar 13 miljoen dollar'

Google is nabij schikking voor miljardenrechtszaak over Wi-Fi datavergaring door StreetView-auto's.

© Google
22 juli 2019

Google is nabij schikking voor miljardenrechtszaak over Wi-Fi datavergaring door StreetView-auto's.

Google zou op het punt staan om een bescheiden bedrag van 13 miljoen dollar te betalen voor zijn privacyschending met Wi-Fi sniffing van 2006 tot 2010. Rondrijende SteetView-auto's die straten en gebouwen fotografeerden bleken ook data van openstaande draadloze netwerken te verzamelen. Met de aanstaande schikking maakt Google een einde aan een Amerikaanse rechtszaak hierover die in 2010 is aangespannen.

Google heeft toentertijd al verklaard dat de datavergaring onbedoeld was en het werk van een enkele ingenieur. De rondrijdende StreetView-auto's bleken code aan boord te hebben die data opving en opsloeg van onbeveiligde draadloze netwerken die de wagens tegenkwamen op hun routes. Daarbij zijn e-mailberichten maar ook gebruikersnamen en wachtwoorden onderschept. Dit heeft internationaal tot ophef, onderzoeken en aanklachten geleid.

Wi-Fi moet versleuteld

In de vervolgens aangespannen rechtszaken heeft de zoek- en ads-reus geargumenteerd dat Wi-Fi netwerken zonder encryptie eigenlijk zijn te beschouwen als openbare radiostations. Het 'luisteren' daarnaar zou dus helemaal geen privacyschending zijn, aldus Google's juristen. De Amerikaanse rechter heeft dat argument afgewezen en het hoger beroep dat Google had aangespannen, is dan ook eind 2013 afgewezen. In diverse andere landen hebben privacytoezichthouders eigen onderzoeken ingesteld en Google op de vingers getikt en beboet.

Daar bovenop komt nu nog een schikking, die volgens persbureau Bloomberg op het punt van goedkeuring staat. Daarbij zou Google een bescheiden 13 miljoen dollar betalen, die dan overigens níet ten goede komt aan consumenten van wie het Wi-Fi verkeer is afgetapt door de StreetView-auto's. In plaats van vergoeding voor die benadeelden wordt het schikkingsbedrag verdeeld onder privacy-organisaties voor consumenten. Daarnaast moet Google de vergaarde gegevens vernietigen en moet het consumenten voorlichten hoe zij hun draadloze dataverkeer kunnen beveiligen .

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
3
Reacties
Jasper Bakker 22 juli 2019 14:09

Een voordeur open laten staan, is juridisch gezien misschien geen inbraak (qua illegaal openbreken van een gebouw) maar het is wel insluiping of huisvredebreuk en daarmee strafbaar.

Peter Mul 22 juli 2019 14:01

Gemakzucht loont in alle gevallen bij de rechters. Schoenen in 3 maten bestellen en twee terug sturen, is risico verkoper. Als je bij Amazon twee retouren in twee jaar hebt, dat wordt je afleveradres, email en IP voor 5 jaar geschorst. Rechter zegt mag niet, Amazon doet het toch. Verstandig, weg met rechters en wetgevers die de samenleving willen debiliseren.

bnoniem 22 juli 2019 13:02

Als ik mijn voordeur heb open staan en er loopt iemand naar binnen.
dan is het geen inbraak

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.