Beheer

Netwerken
Wifi

Wi-Fi 6E is onmisbaar ... straks

Snelheid en capaciteit van het wifi-net nemen toe.

27 november 2020

Snelheid en capaciteit van het wifi-net nemen toe.

Onlangs werd de nieuwe standaard in draadloze lokale netwerken - Wi-Fi 6E -  geratificeerd. Bijzonder aan deze standaard is dat voor het eerst sinds lange tijd weer een nieuw deel van het frequentiespectrum kan worden gebruikt voor draadloze lokale netwerkverbindingen. Is het nodig gelijk de huidige routers en accesspoints te vervangen? Dat hangt af van de eisen die aan het netwerk worden gesteld.

Wi-Fi 6 is zonder twijfel een standaard die de komende jaren een belangrijke rol gaat spelen bij de vervanging van netwerken in kantoren, werkplaatsen en ook thuis. De standaard belooft dat de doorvoersnelheid verbetert - zo'n 30 procent ten opzichte van Wi-Fi 5-netwerken.

Ook neemt de capaciteit toe doordat meer spectrum beschikbaar is en nieuwe antennetechnieken zoals MU-MIMO en OFDMA die al in mobiele netwerken worden toegepast, nu ook beschikbaar komen in draadloze lokale netwerken. Dat leidt er toe dat zeker op plekken waar veel mensen tegelijk met meerdere apparaten gebruik willen maken van het wifi-netwerk, congestie minder snel zal optreden.

Het gemiddeld aantal wifi-apparaten per persoon ligt nu op 4. Denk aan telefoons, laptops, smartwatches, fitnesstrackers maar ook thermostaten en geluidsapparatuur, tv's en gameconsoles. Met de komst van meer toepassingen van Internet of Things stijgt dat gemiddeld aantal wifi-apparaten nog verder.

Naar verwachting gaat de komende jaren ook de gamingindustrie een zware wissel trekken op de capaciteit draadloze netwerken. Virtual reality en augmented reality, maar ook andere visuele effecten lopen nu nog vaak aan tegen de beperkingen die de draadloze verbinding oplegt. Ook zijn de netwerken niet altijd stabiel genoeg voor ultra-HD-streaming. Die beperkingen verdwijnen met WiFi 6E.

Nu vervangen?

De vraag of er haast is geboden met de vervanging van de huidige netwerkapparatuur door Wi-Fi 6-geschikte routers en accesspoints, hangt sterk af van de vraag in hoeverre het netwerk nu beperkingen oplegt voor het gebruik. Bovendien moet ook de apparatuur die als 'client' van het netwerk gebruik maakt geschikt zijn voor Wi-Fi 6. Hoewel nieuwe client-apparatuur zoals telefoons, laptops en gameconsoles doorgaans wel met Wi-Fi 6 overweg kunnen, is dat niet het geval met apparatuur van de voorgaande generaties. Het zal dus in veel gevallen - wanneer nu de Wi-Fi 6-geschikte netwerkapparatuur wordt geïnstalleerd - nog geruime tijd duren voordat de voordelen van Wi-Fi 6 echt tot uiting komen.

Verwacht bovendien geen wonderen van het gebruik van de 6 GHz-band in goed geïsoleerde en robuust gebouwde woningen en kantoorgebouwen. De 6 GHz-band maakt gebruik van hogere frequentie dan de 5 GHz- of de 2,4 GHz-band en hoe hoger de frequentie, hoe slechter deze door muren en andere objecten kan dringen. Hooguit komt er verlichting door minder gebruik van 5 GHz en 2,4 GHz-band die dan voor de verbindingen in andere ruimten kan worden ingezet. Maar de wifi-versterkers op strategische punten blijven een belangrijke rol houden.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.