Beheer

Privacy
WhatsApp

WhatsApp test eigen encryptie voor cloudbackups

Betere berichtenbescherming tegen datavorderingen bij Google, Apple.

© WhatsApp
19 juli 2021

Betere berichtenbescherming tegen datavorderingen bij Google, Apple.

Facebook-onderdeel WhatsApp gaat versleuteling testen van berichtenarchieven die gebackupt worden in cloudomgevingen. De end-to-end encryptie die de berichtendienst biedt, heeft namelijk een zwakke plek in die vorm van back-ups. Nu werkt WhatsApp aan eigen versleuteling die onafhankelijk is van encryptie in Google Drive en Apple's iCloud.

Geïnteresseerde gebruikers kunnen zich aanmelden voor de bèta van dit nieuwe WhatsApp-ontwikkelproject. Daarbij waarschuwt de veelgebruikte chat-app dat gebruikers zelf verantwoordelijk zijn voor het goed onthouden - of opslaan - van hun wachtwoord of herstelsleutel voor de cloudbackup. Het vergeten of kwijtraken daarvan betekent dat niemand er nog bij kan, dus ook WhatsApp zelf niet.

Beperkte bèta

Het bètaprogramma van WhatsApp voor Android bevat nu de benodigde code voor end-to-end encryptie die ook backups omvat. Deze functionaliteit is toegevoegd in de nieuwe versie 2.21.15.5 van de Android-app, die vorige week is uitgebracht voor testers. Technieuwswebsite WABetaInfo heeft details hierover gepubliceerd.

Momenteel accepteert WhatsApp geen nieuwe aanmeldingen voor zijn bètatest van de Messenger-app. Het is nog niet bekend wanneer de mogelijkheid van versleuteling voor cloudbackups algemeen beschikbaar komt.

En zonder smartphone

Naast deze betere bescherming van berichten, inclusief verzonden media, werkt WhatsApp ook aan een uitvoering van zijn app die zónder smartphone valt te gebruiken. De desktopuitvoering van de Amerikaanse app valt weliswaar op pc's te gebruiken, maar heeft daarvoor wel een smartphone nodig met daarop de communicatie-app geïnstalleerd en actief. De nieuwe multi-device uitvoering van WhatsApp moet de bescherming van end-to-end encryptie in stand houden, wist The Verge vorige week te melden.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.