Overslaan en naar de inhoud gaan

WhatsApp dwingt sommige gebruikers data te delen met Facebook

WhatsApp-gebruikers worden deze dagen geconfronteerd met een onverwacht scherm waarmee ze gedwongen worden akkoord te gaan met de nieuwe voorwaarden of anders te stoppen met het gebruik van de app. Onderdeel van de nieuwe voorwaarden is dat andere Facebook-onderdelen toegang krijgen tot alle gegevens die gebruikers in WhatsApp hebben verzameld.
facebook whatsapp

De scherpe randjes van de nieuwe voorwaarden lijken in Europa minder ernstig door voorwaarden die de Europese Commissie heeft gesteld aan de overname van WhatsApp in 2014.

Het is het moment waarvan je wist dat het zou komen. Na de overname van WhatsApp door Facebook in 2014 werd door zowel de oprichters van WhatsApp als het Facebook-management bezworen dat de privacy-aspecten van WhatsApp tot het grootste goed behoorden. WhatsApp werd zelfs als een van de eerste berichtenapps voorzien van end-to-end-encryptie.

In 2016 veranderde de toon van Facebook al. De gegevens die in WhatsApp worden verzameld werden gedeeld met Facebook, tenzij de gebruiker bezwaar maakte via een opt-out. Met ingang van 8 februari is die mogelijkheid ook verdwenen.

Facebook heeft dan toegang tot contacten , telefoonnummers, profielafbeeldingen, gebruiksgegevens en diagnostische data. Die gegevens kunnen volgens de nieuwe voorwaarden gedeeld worden met alle diensten uit de Facebook-familie, waaronder Instagram, Onavo, CrowdTangle en Facebook Payments.

Wie de details wil weten van wat er onder de nieuwe voorwaarden mogelijk is moet een document van 8000 woorden vol juridisch jargon doorworstelen. Volgens een Facebook-woordvoerder die Ars Technica sprak, is de verandering onderdeel van in oktober geplaatste aankondigingen dat bedrijven meer mogelijkheden krijgen WhatsApp-gesprekken te beheren en op te slaan via de Facebook infrastructuur. 

Situatie in Europa wijkt af

Overigens lijken de voorwaarden die in Europa gelden, af te wijken van die in de rest van de wereld. Het datadelen met Facebook kan in ieder geval niet worden ingezet voor "verbetering van de ervaring op Facebook-producten of om relevantere advertentie-ervaring op Facebook te bieden". Daarmee lijkt Facebook te voldoen aan de eisen van de Europese Commissie, die alleen goedkeuring gaf aan de overname van Whatsapp op voorwaarde dat er geen informatie-uitwisseling plaatsvindt tussen beide platformen, meldt RTLnieuws.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in