Management

Privacy
Facebook Whatsapp

WhatsApp dwingt sommige gebruikers data te delen met Facebook

Gebruikers overvallen met nieuwe voorwaarden.

7 januari 2021

Gebruikers overvallen met nieuwe voorwaarden.

WhatsApp-gebruikers worden deze dagen geconfronteerd met een onverwacht scherm waarmee ze gedwongen worden akkoord te gaan met de nieuwe voorwaarden of anders te stoppen met het gebruik van de app. Onderdeel van de nieuwe voorwaarden is dat andere Facebook-onderdelen toegang krijgen tot alle gegevens die gebruikers in WhatsApp hebben verzameld. De scherpe randjes van de nieuwe voorwaarden lijken in Europa minder ernstig door voorwaarden die de Europese Commissie heeft gesteld aan de overname van WhatsApp in 2014.

Het is het moment waarvan je wist dat het zou komen. Na de overname van WhatsApp door Facebook in 2014 werd door zowel de oprichters van WhatsApp als het Facebook-management bezworen dat de privacy-aspecten van WhatsApp tot het grootste goed behoorden. WhatsApp werd zelfs als een van de eerste berichtenapps voorzien van end-to-end-encryptie.

In 2016 veranderde de toon van Facebook al. De gegevens die in WhatsApp worden verzameld werden gedeeld met Facebook, tenzij de gebruiker bezwaar maakte via een opt-out. Met ingang van 8 februari is die mogelijkheid ook verdwenen.

Facebook heeft dan toegang tot contacten , telefoonnummers, profielafbeeldingen, gebruiksgegevens en diagnostische data. Die gegevens kunnen volgens de nieuwe voorwaarden gedeeld worden met alle diensten uit de Facebook-familie, waaronder Instagram, Onavo, CrowdTangle en Facebook Payments.

Wie de details wil weten van wat er onder de nieuwe voorwaarden mogelijk is moet een document van 8000 woorden vol juridisch jargon doorworstelen. Volgens een Facebook-woordvoerder die Ars Technica sprak, is de verandering onderdeel van in oktober geplaatste aankondigingen dat bedrijven meer mogelijkheden krijgen WhatsApp-gesprekken te beheren en op te slaan via de Facebook infrastructuur. 

Situatie in Europa wijkt af

Overigens lijken de voorwaarden die in Europa gelden, af te wijken van die in de rest van de wereld. Het datadelen met Facebook kan in ieder geval niet worden ingezet voor "verbetering van de ervaring op Facebook-producten of om relevantere advertentie-ervaring op Facebook te bieden". Daarmee lijkt Facebook te voldoen aan de eisen van de Europese Commissie, die alleen goedkeuring gaf aan de overname van Whatsapp op voorwaarde dat er geen informatie-uitwisseling plaatsvindt tussen beide platformen, meldt RTLnieuws.

Lees meer over
6
Reacties
Bop 01 februari 2021 16:48

Gatverdamme!

Mary Gerrits 19 januari 2021 14:56

Ik begrijp er onderhand niets meer van. Op websites lees ik dat de nieuwe gebruikersvoorwaarden niet gelden voor de Europese Unie, omdat WhatsApp hier geen gebruikersinformatie mag delen met Facebook vanwege de Europese privacyverordening AVG. Kan iemand mij uitleggen hoe het dan kan dat mij recent door WhattsApp wordt gevraagd om te bevestigen dat ze data met facebook mogen delen. Die vraag zou ik in de EU dus niet verwachten.

D.M. Boekestijn 16 januari 2021 11:37

Niet de enige oplossing , een betere oplossing is dat wij gebruikers onze berichtendienst zelf afsplitsen van Facebook en massaal de non-profit opensource berichtendienst SIGNAL gaan gebruiken

Paul Hogenhuis 07 januari 2021 17:37

Hoe zeker is het eigenlijk dat FB voldoet aan de eisen van de EC? Is de @AutoriteitPersoonsgegevens ook met die 8000 woorden nieuwe Algemene Voorwaarden en het delen van data akkoord?

Don van Riet (oud KPN strateeg) 07 januari 2021 13:41

Zo kunnen we nog jaren doorgaan met hearings en gedachten over opsplitsingen, maar ondertussen dendert de trein van Zuckerberg door. Bijna een opgeheven wijsvinger met de boodschap "zie maar dat je me tegen houdt"

Kees Noorlander 07 januari 2021 13:05

De enige oplossing is dat Facebook gedwongen wordt om WhatsApp af te laten splitsen en te verkopen.
Facebook heeft zich immers niet aan de overnamevoorwaarden gehouden.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.