Innovatie & Strategie

Juridische zaken
whatsapp icon

Whatsapp beperkt doorsturen berichten

De berichtendienst wil het verspreiden van geruchten en nepnieuws tegengaan.

21 januari 2019

De berichtendienst wil het verspreiden van geruchten en nepnieuws tegengaan.

Gebruikers van WhatsApp kunnen berichten minder vaak doorsturen. Een appje kan naar maximaal vijf mensen tegelijk worden geforward. De regel gold al in India. In de rest van de wereld hanteerde WhatsApp een maximum van twintig forwards per dag, maar dat wordt verlaagd. De berichtendienst wil zo het verspreiden van geruchten en nepnieuws tegengaan.

WhatsApp heeft de nieuwe regel aangekondigd op een congres in Indonesië. Mensen die de app hebben, krijgen vanaf maandag een update waarmee de limiet wordt verlaagd.

WhatsApp had de limiet in India ingevoerd nadat meerdere mensen waren afgeslacht door opgehitste menigtes. Zo waren afgelopen zomer vijf keuterboeren vermoord door enkele duizenden mensen, omdat zij via WhatsApp werden beschuldigd van het ontvoeren van kinderen. Ook op andere plekken in het land werden mensen gelyncht na zulke beschuldigingen. Een van de slachtoffers was juist door de overheid ingehuurd om mensen te waarschuwen voor valse geruchten. Volgens WhatsApp sturen mensen in India meer chats, foto's en filmpjes door dan in alle andere landen.

Android eerst

WhatsApp en moederbedrijf Facebook staan ook onder druk om meer te doen tegen beïnvloeding van gebruikers.Gebruikers met een Android-telefoon krijgen de update het eerst. Mensen met een iOS-toestel moeten nog even wachten.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.