Overslaan en naar de inhoud gaan

Wetenschappers roepen op: stel Nederlandse datalekmeldingen beschikbaar

Een groep Nederlandse cybersecuritywetenschappers heeft in een open brief de Nederlandse overheid opgeroepen om datalekdata van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) beschikbaar te stellen voor wetenschappelijk onderzoek. Een zogeheten ‘cybersecuritydashboard’ zou tot betere beleidsoplossingen kunnen leiden, zo beargumenteert de Academic Cyber Security Society (ACCSS).
datalek

In de brief schrijven de wetenschappers dat ze met enige jaloezie naar de situatie in de Verenigde Staten kijken, waar heeft men al een dashboard heeft waar systematisch datalekken worden bijgehouden. “We zien dat onze Amerikaanse collega’s op basis van deze data in staat zijn om met beleidsoplossingen te komen. Wij zijn daarentegen geblinddoekt. Op dit moment verzamelt ieder onderzoekscentrum op eigen houtje datalekdata.”

Nederland is wereldkampioen datalekmelden, betoogt ACCSS. “Al die meldingen kosten geld, maar het AP doet er heel weinig mee. Dat is ook niet hun taak. De data is een potentiële goudmijn voor onderzoek en beleid. Helaas blijft deze data nu liggen in een digitale bureaulade.”

Meer inzicht 

Met een cybersecuritydashboard kunnen wetenschappers meer inzicht opdoen in de ernst van cybercrime, de effectiviteit van beschermingsmaatregelen en de identificatie van nieuwe vormen van criminaliteit. “Als we bijvoorbeeld weten dat een bepaald type organisatie met een bepaalde vorm van beveiliging meer gehackt wordt dan een ander type organisatie met andere beveiligingsmethoden, dan kunnen we die kennis delen en elk bedrijf een stukje veiliger maken”, aldus de ACCSS. 

De groep roept specifiek het ministerie van Justitie en Veiligheid op om de APde financiële middelen te verschaffen om de datalekdata beschikbaar te stellen voor wetenschappelijk en beleidsonderzoek. “Zo kunnen we een start maken met een cybersecuritydashboard. En kunnen wij als wetenschappelijke cybersecuritycommunity efficiënter en effectiever bijdragen aan maatschappelijke oplossingen voor optimale cybersecurity.”

De volledige brief van ACCSS is hier te vinden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in