Innovatie & Strategie

Wetenschap
ruimtevaart

Wetenschappers maken met hulp sensoren foto’s van 3200 megapixels

Sensoren net als quantumcomputer gekoeld

10 september 2020

Sensoren net als quantumcomputer gekoeld

Onderzoekers van de Amerikaanse Stanford University hebben voor het eerst digitale foto's van 3.200 megapixels gemaakt. Het zijn de allergrootste die ooit in één opname zijn gemaakt. Het lukte met behulp van de LSST camera die 189 sensoren gebruikt.

De beelden zijn zo groot dat er ongeveer 378 4K ultra-high definition tv-schermen nodig zijn om een afbeelding op ware grootte te laten zien, zo meldt Stanford University. De resolutie is volgens de onderzoekers zo hoog dat een golfbal 24 kilometer verderop zichtbaar is in de foto. De verwachting is dat de gegevens van de camera waarmee de foto’s gemaakt worden tot baanbrekend onderzoek gaat leiden.  

De sluiter van de camera, waaraan sinds 2015 is gewerkt, is meer dan 60 centimeter breed en bevat 189 individueel opererende sensoren waarmee het 3200 megapixels tellende beeld geproduceerd wordt. De sensoren moeten, net als bij bijvoorbeeld een quantumcomputer, gekoeld worden met extreme temperaturen. In dit geval is dat zo’n min 101 graden Celsius.

Donkere materie meer zichtbaar

De camera wordt geïnstalleerd op het Rubin Observatorium in Chili. Vanuit daar worden panoramische beelden van de volledige zuidelijke hemel gemaakt. Dit gebeurt 10 jaar lang om de paar nachten. De foto’s maken het mogelijk om donkere materie meer zichtbaar te maken en zo meer duidelijkheid te geven.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.