Innovatie & Strategie

Artificial Intelligence
Leger

Wetenschappers bezorgd om rol van AI bij ontwikkeling van wapens

Nederlandse wetenschappers willen verbod op autonome wapens. 

© Shutterstock Getmilitaryphotos
1 december 2020

Nederlandse wetenschappers willen verbod op autonome wapens. 

Ruim 150 Nederlandse wetenschappers op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) en robotica zijn bezorgd om de groeiende rol van AI bij de ontwikkeling van wapens. Zij vragen de regering om mee te werken aan een verbod op dodelijke autonome wapens. Deze wapensystemen kunnen zonder menselijke tussenkomst doelen selecteren en aanvallen. 

Volgens vredesorganisatie PAX komt de oproep vlak voordat de regering haar standpunt over deze wapens mogelijk herziet. Dat gebeurt op basis van een evaluatie die de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) en de Commissie van Advies inzake Volkenrechtelijke Vraagstukken (CAVV) momenteel uitvoeren.

De Nederlandse experts uiten hun zorgen over de groeiende rol van kunstmatige intelligentie bij de ontwikkeling van wapens. Met deze wapens wordt volgens hen de drempel verlaagd om oorlog te voeren en kunnen conflicten sneller escaleren. "Bovendien gaan de ontwikkelingen snel. Zo is het technisch al mogelijk dat grensbewakingsrobots zonder menselijke tussenkomst een ‘illegale passant’ kunnen doden en dat drones op basis van bijvoorbeeld nummerbordherkenning automatisch voertuigen kunnen bombarderen", aldus PAX.

De oproep van de Nederlandse wetenschappers volgt op vergelijkbare initiatieven in Australië, België, Canada en Noorwegen, waar wetenschappers opriepen tot een dergelijk verbod.

De open brief aan de regering is ondertekend door wetenschappers van onder meer de Universiteit Leiden, de UvA, de TU Delft en de Rijksuniversiteit Groningen.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.