Beheer

Klantinteractie
Werknemer neemt IT-ergernis mee in beslissing voor werkgever

Werknemer neemt functioneren IT mee bij keuze voor werkgever

Belemmerende informatiesystemen zijn reden voor vertrek.

© Zoom
29 maart 2021

Belemmerende informatiesystemen zijn reden voor vertrek.

De toestand van IT bij een werkgever kan een arbeidsrelatie maken of breken. Voor een derde van de jongste generatie werknemers op de werkvloer, de millennials, zijn positieve geluiden over de IT-situatie bij een organisatie een reden ergens aan de slag te gaan. Voor een derde van alle werknemers kunnen tech-stress en beperkende IT-systemen voldoende frustratie opleveren om op zoek te gaan naar een andere baan.

Uit ‘The 2021 State of Work’ van Workfront, een dochterbedrijf van Adobe, blijkt dat er wel verschillen zijn tussen landen en generaties als het gaat om beslissingen waarin IT-frustraties of positieve ervaringen een rol spelen. 37% van de millennials neemt de toestand van de IT-systemen mee in een besluit om ergens te gaan werken tegenover 26% van de generatie X. Britten en Amerikanen geven in de helft van de gevallen aan te willen vertrekken als informatiesystemen hen beperken tegen iets meer dan een kwart van de Duitsers. Workfront heeft geen Nederlandse werknemers voor het onderzoek ondervraagd.

Optimaal werken

Het is geen verrassing dat kenniswerkers goed ingerichte informatiesystemen belangrijk vinden voor hun werk. Rond de 80% van de respondenten geeft aan dat informatietechnologie bepaalt of hij of zij optimaal kan werken. 80% geeft aan dat informatietechnologie (heel) belangrijk is om de productiviteit te verbeteren. Alleen betrokken leidinggevenden worden waardevoller gevonden. Een derde geeft aan dat hij of zij productiever en beter betrokken kan zijn als IT betere ondersteuning zou bieden. Voorbeelden van die ondersteuning zijn betere informatievoorziening of voor planning & prioritering, voor samenwerking-op-afstand, met een intuïtieve gebruikersinterface (UIX) en door het automatiseren van alledaagse routinetaken.

IT wordt bijvoorbeeld belangrijk gevonden om goed te kunnen samenwerken. Rond de 60% van de ondervraagden zegt afhankelijk te zijn van informatietechnologie, vanwege bijvoorbeeld de samenwerking, het werkbeheer, de communicatie en de planning & organisatie. En 80% van de ondervraagden vindt het teamwork van essentieel belang om aan te blijven in een baan.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.