Loopbaan

Carriere
werkvloer

Werkgevers en -nemers slaan handen ineen over kennisontwikkeling

‘Loonontwikkeling kan niet los gezien worden van digitalisering arbeidsmarkt.’

© Unsplash Alex Kotliarskyi
14 februari 2019

‘Loonontwikkeling kan niet los gezien worden van digitalisering arbeidsmarkt.’

Branchevereniging Nederland ICT, beroepsvereniging KNVI en commissaris/toezichthouder Guido van Woerkom hebben gezamenlijk een opiniestuk geschreven op AG Connect over permanente bijscholingsprogramma’s die nodig zijn door de enorme digitaliseringsslag die momenteel plaatsvindt.

Volgens de drie partijen moet de aandacht voor dit onderwerp sector-overstijgend zijn. Zij prijzen het kabinet dat het een digitaal overzicht met scholingsmogelijkheden voor iedere Nederlander wil realiseren en dat het werkt aan een ‘fiscaal interessante private leerrekening met aanvullend publiek geld’. “Problematisch is wel dat de overheid krap 17 euro per werkende Nederlander wil investeren in de realisatie van een meerjarig publiek-privaat actieprogramma”, licht Liesbeth Ruoff-van Welzen, voorzitter IG Digital Skills KNVI, dat het opiniestuk mede schreef toe.

Weinig urgentie

De andere twee ondertekenaars zijn Lotte de Bruijn, directeur Nederland ICT en commissaris en toezichthouder Guido van Woerkom, oud topman van de ANWB en lid van het dagelijks bestuur van werkgeversorganisaties VNO-NCW en voorzitter van de AWVN en lid van de Sociaal Economische Raad (SER). Volgens de drie ondertekenaars zijn het mooie woorden, maar is er weinig echte urgentie. Ruoff-van Welzen: “Ik ben blij dat we op dit onderwerp de handen ineen hebben geslagen en op één lijn zitten. Constantijn van Oranje zei gisteren in het FD dat we zoals we het nu in Nederland doen, onze welvaart niet vast kunnen houden en dat andere landen harder gaan dan wij. En dat klopt: Nederland wentelt zich graag in de gedachte dat we voorop lopen in de digitale wereld, maar internationale rankings wijzen steeds vaker op stilstand.”

Volgens de drie moet het in onze cultuur gewoon worden om continu te blijven leren en gedurende je loopbaan te wisselen van functies en last but not least moet het vanzelfsprekend worden dat iedereen van oud tot jong digitaal vaardig is.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.