Overslaan en naar de inhoud gaan

Werkenden volgen weinig cursussen over IT-vaardigheden

65% van alle bedrijven bood in 2020 cursussen aan het personeel aan, maar slechts weinig cursussen focussen zich op algemene of professionele IT-vaardigheden. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
Kennis
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

In de sector Informatie en communicatie - waar naast IT-bedrijven en telecommunicatie bijvoorbeeld ook uitgeverijen en radiostations onder vallen - bood in 2020 74% cursussen aan, tegenover 78% in 2015. Die afname past in een bredere afnemende trend, ziet het CBS. Van alle bedrijven bood in 2015 76% nog cursussen aan, terwijl dat in 2020 dus 11 procentpunten minder was. Waarom het aantal bedrijven dat cursussen aan het personeel aanbiedt afneemt, meldt het CBS niet.

Overigens worden cursussen ook niet veel gevolgd. Slechts 39% van alle werknemers in Nederland heeft ook daadwerkelijk een cursus gevolgd, aldus het CBS. Mannen doen dat met 40% iets vaker dan vrouwen (38%). Gemiddeld besteden werknemers 15 uur aan een cursus. Specifieke cijfers over de ICT-sector deelt het CBS niet. 

IT-cursussen iets meer aangeboden

Er werden in 2020 wel iets vaker cursussen aangeboden rondom IT-vaardigheden dan vijf jaar eerder. Algemene IT-vaardigheden - die draaien om het gebruik van pc's en software - staat met 14% op de derde plek van belangrijkste cursusonderwerpen. In 2015 stond dit onderwerp met 12% nog een plek lager. 

Professionele IT-vaardigheden, zoals programmeren en websites bouwen, staan met 9% op de zesde plek. Ook hier is sprake van een kleine groei ten opzichte van 2015, namelijk 1 procentpunt. 

De meeste aangeboden cursussen (62%) draaien om technische, praktische of beroepsspecifieke vaardigheden. Managementvaardigheden en klantgericht werken en denken staan met 21% op een gedeelde tweede plaats.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in