Management

Netwerken
mobieltje

'Weinig problemen bij test NL-Alert'... of toch?

Slechts klein aantal mensen kreeg melding niet binnen of pas minuten later, zegt NL-Alert. Of waren de problemen toch ernstiger?

4 juli 2017

Slechts klein aantal mensen kreeg melding niet binnen of pas minuten later, zegt NL-Alert. Of waren de problemen toch ernstiger?

Het lijkt er op dat de test met NL-Alert, het meldingssysteem van de overheid, maandag goed is verlopen. Tenminste... dat beweert NL-Alert. Hier en daar wordt er namelijk wel geklaagd over niet ontvangen berichten.

Om 12.00 uur werd gisteren in alle regio's in Nederland een zogenoemd NL-Alertcontrolebericht verzonden. Daarmee kan iedereen nagaan of het mobieltje goed is ingesteld om waarschuwingen te ontvangen.

"Uit de reacties die tot nu toe zijn binnengekomen, blijkt dat het bericht in alle regio's goed is verspreid. We monitoren reacties ook via sociale media'', aldus een woordvoerster van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Volgens de woordvoerder kreeg een klein aantal mensen de melding niet binnen of pas minuten later. "Dat kan komen omdat iemand zich op een plaats bevond waar geen of slecht bereik is."

Maar op de redactie van AG Connect in Amsterdam - waar doorgaans geen problemen zijn met het bereik - kwam de melding niet bij iedereen binnen op zijn smartphone. Minstens twee redacteuren kregen geen alert, hoewel de instellingen goed stonden. Het kan zijn dat er een storing in A'dam-West is geweest, maar het kan ook zijn dat NL-Alert alleen maar denkt dat het goed gaat, omdat niet alle mensen die geen alert hebben gekregen klagen.

Over twee weken is het onderzoek pas afgerond en moet duidelijk zijn of de test geslaagd is of niet. Op 4 december vindt weer een test plaats.

Met NL-Alert kan de overheid mensen via hun mobiel gericht alarmeren en informeren tijdens een ramp. In het bericht staat wat er aan de hand is en wat de ontvanger het beste kan doen. De overheid zendt zo'n tekstbericht uit naar mobiele telefoons in de directe omgeving van een noodsituatie.

Wie maandag om 12.00 uur dit controlebericht (onderste van de drie berichten) ontving, weet zeker dat het werkt:

NL Alert
Lees meer over Management OP AG Intelligence
1
Reacties
Erwin 04 juli 2017 12:41

Ik krijg tegenwoordig het bericht wel op mijn Windows 10 telefoon maar deze gaat niet gepaard met een alarm geluid. Niet echt handig wanneer de telefoon in mijn broekzak zit.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.