Beheer

Privacy
Tim Berners-Lee

Webvader Berners-Lee komt met 'redding' web

Tim Berners-Lee introduceert Solid, een opensource-project om privacygevoelige data te beschermen.

Tim Berners-Lee © CC BY-SA 4.0 Paul Clark
1 oktober 2018

Tim Berners-Lee introduceert Solid, een opensource-project om privacygevoelige data te beschermen.

Tim Berners-Lee heeft zijn frustratie over de macht die grote bedrijven op het web hebben gekregen, nooit onder stoelen of banken gestoken. Nu heeft hij ook actie ondernomen om zijn geesteskind te redden.

De reeks aan ongelukken bij de webgiganten waarbij grote hoeveelheden persoonlijke data open en bloot kwamen te liggen, zijn Berners-Lee een doorn in het oog, maakt hij duidelijk in een blog. Met het opensourceproject Solid wil hij gebruikers van internet weer volledig controle geven over hun data. Daarmee moet de huidige gang van zaken waarbij webgebruikers hun persoonlijke data inleveren voor het verkrijgen van gewenste diensten, radicaal veranderen.

De 'web acces control list' krijgt een centrale rol in het gebruik van het nieuwe web, dat overigens 100% compatibel is met de specificaties van het huidige web. "Elk van de [nieuwe, red] specificaties levert extra eigenschappen bovenop het bestaande systeem. Echter, wanneer ze gebruikt worden in combinatie, maken ze nieuwe spannende mogelijkheden voor websites en toepassingen", staat in een toelichting op de website van Solid.

Persoonlijke data in een Solid POD

In feite creëert Solid een gemeenschappelijk read/write omgeving, waarbij het eigenaarschap van de gegevens niet langer ligt bij de eigenaars van de servers maar bij de gebruikers van het systeem. Die gegevens - dus foto's adresboeken, agenda-items, maar ook gegevens van een fitness-tracker - komen in een persoonlijke Solid POD. Die opslag kan thuis op een computer staan, maar ook op het werk of bij een onafhankelijke Solid POD-provider.

De webgebruiker kan anderen - webgebruikers of apps - de mogelijkheid geven onderdelen van de Solid te lezen of er in te schrijven. Wie toegang heeft, wordt bijgehouden in de web access control list die gebruik maakt van de WebID identiteit. Een uniform resource identifier (URI) krijgt zo de mogelijkheid een gebruiker te herkennen en op basis daarvan data terug te leveren in machineleesbaar formaat.

Nu vindt de herkenning plaats op basis van WebID-TLS and WebID-OIDC, maar de Solid-verklaring houdt de mogelijkheid open dat in later stadium ook andere vormen van authenticatie in het systeem worden ondersteund.

Hoewel Solid nu nog een framework is, kunnen geïnteresseerden wel zich inschrijven voor Solid, maar er is nog weinig mee te doen. Binnen afzienbare termijn moet het project echter uitkristalliseren tot een manier die individuen, webbouwers en bedrijfsleven een volstrekt nieuwe manier geven om innovatieve, betrouwbare en waardevolle diensten en toepassingen te bedenken, bouwen en vinden.

Meer weten over Berners-Lee's kijk op het internet?

AG Connect berichtte al eerder over de zorgen die ´webvader´ Berners-Lee zich maakt om de toekomst van het internet. Hij vond dat het internet is verworden tot een 'Dystopia' en riep op tot een decentralisatie van het web. Het artikel 'De reis van het internet: een retourtje Dystopia' lees je hier

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (nummer 8, 2018). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.

3
Reacties
M. Commandeur 03 oktober 2018 23:59

Dit is een heel mooi initiatief, probeert in de ICT een scheiding te maken tussen publieke zaken (infrastructuur en data) en private zaken (produkten en diensten).
Het breekt met het neoliberale idee dat alles moet worden 'vermarkt' en hebzucht en graaien de ultieme deugden zijn, ten koste van onze gemeenschappelijke waarden.
Dat laatste is de voedingsbodem voor extreem rechts.
In het boek "De utopie van de vrije markt" van Hans Achterhuis wordt het neoliberalisme dan ook beschreven als een dystopie, een ideologie die gedoemt is uit te lopen op een desillussie. Het neoliberalisme wordt aangehangen door politieke partijen als VVD en D66 maar beïnvloedt ook partijen als CDA, klein rechts, zelfs Groen-Links en PvdA. Er lijkt momenteel wel een kentering ten goede te zijn: naar iets tussen de uitersten/kwaden, het communisme en het neoliberalisme, in. Maar hiervoor moet er besef komen wat het neoliberalisme is en door wie het HEIMELIJK wordt aangehangen. (Kijk uit voor politici zonder visie!)
Ik raad geínteresseerden ook aan te luisteren naar de podcast van Marleen Stikker van De Waag in zomergasten. Zoek op: "VPRO Zomergasten Marleen Stikker podcast".
AG bedankt!

JanBul 02 oktober 2018 18:27

Als je het kunt instellen per bedrijf/toegangvrager welek data wel en niet toegankelijk is en dit ook kunt aanpassen naderhand, dan zou het al een stap verder zijn. Niet direct afschieten. Idee is super, eerst maar eens op de uitwerking wachten.

P Meijs 02 oktober 2018 12:40

Makkelijk te omzeilen ?
Sympathiek idee, maar zullen de huidige data slurpers niet gewoon met een vinkje om toegang tot je Solid POD vragen, als je gratis van hun diensten gebruik wil (blijven) maken ? Dat gaat dan dus op dezelfde manier waarop je nu ook al meestal in praktijk toestemming geeft zonder het document met voorwaarden goed te lezen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.