Overslaan en naar de inhoud gaan

Webvader Berners-Lee komt met 'redding' web

Tim Berners-Lee heeft zijn frustratie over de macht die grote bedrijven op het web hebben gekregen, nooit onder stoelen of banken gestoken. Nu heeft hij ook actie ondernomen om zijn geesteskind te redden.
Tim Berners Lee
© CC BY-SA 4.0
CC BY-SA 4.0

De reeks aan ongelukken bij de webgiganten waarbij grote hoeveelheden persoonlijke data open en bloot kwamen te liggen, zijn Berners-Lee een doorn in het oog, maakt hij duidelijk in een blog. Met het opensourceproject Solid wil hij gebruikers van internet weer volledig controle geven over hun data. Daarmee moet de huidige gang van zaken waarbij webgebruikers hun persoonlijke data inleveren voor het verkrijgen van gewenste diensten, radicaal veranderen.

De 'web acces control list' krijgt een centrale rol in het gebruik van het nieuwe web, dat overigens 100% compatibel is met de specificaties van het huidige web. "Elk van de [nieuwe, red] specificaties levert extra eigenschappen bovenop het bestaande systeem. Echter, wanneer ze gebruikt worden in combinatie, maken ze nieuwe spannende mogelijkheden voor websites en toepassingen", staat in een toelichting op de website van Solid.

Persoonlijke data in een Solid POD

In feite creëert Solid een gemeenschappelijk read/write omgeving, waarbij het eigenaarschap van de gegevens niet langer ligt bij de eigenaars van de servers maar bij de gebruikers van het systeem. Die gegevens - dus foto's adresboeken, agenda-items, maar ook gegevens van een fitness-tracker - komen in een persoonlijke Solid POD. Die opslag kan thuis op een computer staan, maar ook op het werk of bij een onafhankelijke Solid POD-provider.

De webgebruiker kan anderen - webgebruikers of apps - de mogelijkheid geven onderdelen van de Solid te lezen of er in te schrijven. Wie toegang heeft, wordt bijgehouden in de web access control list die gebruik maakt van de WebID identiteit. Een uniform resource identifier (URI) krijgt zo de mogelijkheid een gebruiker te herkennen en op basis daarvan data terug te leveren in machineleesbaar formaat.

Nu vindt de herkenning plaats op basis van WebID-TLS and WebID-OIDC, maar de Solid-verklaring houdt de mogelijkheid open dat in later stadium ook andere vormen van authenticatie in het systeem worden ondersteund.

Hoewel Solid nu nog een framework is, kunnen geïnteresseerden wel zich inschrijven voor Solid, maar er is nog weinig mee te doen. Binnen afzienbare termijn moet het project echter uitkristalliseren tot een manier die individuen, webbouwers en bedrijfsleven een volstrekt nieuwe manier geven om innovatieve, betrouwbare en waardevolle diensten en toepassingen te bedenken, bouwen en vinden.

Meer weten over Berners-Lee's kijk op het internet?

AG Connect berichtte al eerder over de zorgen die ´webvader´ Berners-Lee zich maakt om de toekomst van het internet. Hij vond dat het internet is verworden tot een 'Dystopia' en riep op tot een decentralisatie van het web. Het artikel 'De reis van het internet: een retourtje Dystopia' lees je hier

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (nummer 8, 2018). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in