Management

Privacy
AVG

'Websites moeten toegankelijk blijven bij cookie-weigering'

Autoriteit Persoonsgegevens gaat strenger controleren op toegankelijkheid websites bij weigering tracking-cookies.

© Pixabay TheDigitalArtist
7 maart 2019

Autoriteit Persoonsgegevens gaat strenger controleren op toegankelijkheid websites bij weigering tracking-cookies.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gaat strenger controleren of websites wel toegankelijk blijven als bezoekers tracking-cookies weigeren. De autoriteit kreeg sinds de invoering van de AVG-wet tientallen meldingen over websites die ontoegankelijk werden voor bezoekers die niet accepteerden dat hun surfgedrag middels dergelijke cookies werd gevolgd. 

Dat meldt de Autoriteit Persoonsgegevens in een verklaring. De AP zal daarom naar eigen zeggen "de controle op de juiste naleving intensiveren" en heeft inmiddels een aantal specifieke partijen hierover een brief gestuurd.

Onrechtmatige dwang

Aleid Wolfsen, voorzitter van de AP, schrijft in de verklaring dat bezoekers te allen tijde moeten kunnen weigeren hun persoonsgegevens af te staan. Volgens Wolfsen is dat door het bewust onbenaderbaar maken van websites na het weigeren van cookies niet aan de orde. "Mensen kunnen op die manier welbewust en op de juiste manier gebruik maken van hun recht op bescherming van persoonsgegevens. Als op een website wordt gevraagd om toestemming voor tracking cookies en bij weigering daarvan toegang tot de website of service niet mogelijk is, staan mensen onder druk hun persoonsgegevens af en dat is onrechtmatig."

Veel websites vragen vooraf toestemming voor het plaatsen van diverse 'volgsoftware' zoals tracking pixels, tracking cookies of fingerprinting. Tegen software voor het goed functioneren van een website of het algemeen analyseren van het bezoek op de betreffende site is ook sinds de AVG geen bezwaar, maar is het grondiger volgen en analyseren van het gedrag van websitebezoekers met de genoemde volgsoftware is alleen mogelijk met toestemming van de bezoeker. Dat geldt ook voor het delen van deze informatie met andere partijen.

Cookiewall

Deze toestemming moet volgens de AP dan ook 'volledig vrij gegeven kunnen worden" en is volgens de autoriteit op grond van de AVG niet vrij gegeven in het geval er sprake is van een 'cookiewall'. Er is volgens de autoriteit namelijk geen sprake van een 'vrije keuze' als deze keuze een nadelig gevolg voor het websitebezoek heeft.

De Autoriteit Persoonsgegevens kondigde vandaag gelijk aan strenger te zullen handhaven op het juist toepassen van de norm bij het gebruik van 'volgsoftware'.

Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.