Loopbaan

Carriere
webshop

Webshops zoeken ICT'ers maar in buitenland

Webwinkels zijn dringend op zoek naar hoogopgeleide ICT’ers, blijkt uit onderzoek van het UWV.

© Flickr,  Tim Reckmann
12 december 2017

Webwinkels zijn dringend op zoek naar hoogopgeleide ICT’ers, blijkt uit onderzoek van het UWV.

Gezocht: data-analisten, developers en testers. Webshops in Nederland blijken flinke moeite te hebben om hoger opgeleide ICT’ers te vinden en wenden zich tot het buitenland.

Webwinkels zijn sterk in opkomst en leveren veel nieuwe werkgelegenheid op, merkt het UWV op. Het aantal banen bij webwinkels is tussen 2012 en 2016 sterk gegroeid: van 38.000 naar 62.000 werknemers, meldt het UWV. Hieronder bevinden zich naast logistieke medewerkers en inkopers ook veel ICT’ers.

Een fors deel van de vraag van webshops is natuurlijk voor seizoensgebonden werk, zoals nu voor de Sinterklaas- en Kerstdrukte. Maar naast de noodzaak voor flexibele werknemers op piekmomenten gaat het ook om een structurele behoefte aan werknemers. ICT’ers vallen hier vooral onder.

De grote vijf

Het UWV heeft een inventarisatie gedaan onder vijf grote webwinkels in Nederland: Coolblue, Bol.com, Wehkamp, fonQ en Picnic. De drie eerstgenoemde zijn de grootste webwinkels in het land. Zij genereren tezamen ongeveer een kwart van de totale Nederlandse webwinkelomzet, aldus de Nederlandse uitkeringinstantie.

De door het UWV onderzochte webwinkels hebben vooral een tekort aan hoogopgeleide ICT’ers. Natuurlijk bestaat een belangrijk deel van het werk bij webwinkels uit IT. Hier is sprake van een krappe arbeidsmarkt”, schrijft het UWV in zijn rapportage ‘Kansen in webwinkels’. “Zo zijn functies voor testers en IT-ontwikkelaars (zoals php-developer of .NET-developer) nauwelijks meer in te vullen met het beschikbare arbeidsaanbod.”

Lang openstaande vacatures

De webwinkels vissen hierbij niet alleen in een krappe vijver met ICT’ers voor hun eigen sector. “Webwinkels ervaren een grote onderlinge concurrentie. Ook concurreren zij met bedrijven buiten de sector. Hierdoor staan vacatures vaak lang open.”

In pogingen om dit gebrek aan gekwalificeerd ICT-personeel op te vangen, wenden de webwinkels zich tot werving in het buitenland. “Om de tekorten te lijf te gaan zoeken de meeste webwinkels naar ICT’ers in het buitenland. Hoogopgeleide ICT’ers met specifieke kennis hebben dus zeer goede kansen op een baan bij webwinkels.”

Ook indirect

Naast vacatures bij webshops zelf is er indirecte behoefte aan ICT’ers. De online-winkels creëren ook elders ICT-arbeidsplaatsen, merkt het UWV op. “Ook zijn er online retailers die het beheer van de feitelijke webshop overlaten aan een extern ICT-bedrijf. Er zit dus vaak ook een schil van werkgelegenheid om de webwinkel heen.”

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.