Development

Software-ontwikkeling
programmeur

Waarom Python zo immens populair is

De lofzang over programmeertaal Python zwelt maar aan. Waarom eigenlijk?

© CC BY-SA 2.0 - Flickr Santiago Garza
13 september 2018

De lofzang over programmeertaal Python zwelt maar aan. Waarom eigenlijk?

De populariteit van programmeertaal Python zit enorm in de lift. Al jaren eigenlijk. Bij ontwikkelaarssite Stack Overflow bijvoorbeeld is Python dit jaar voor het eerst de meest bezochte sectie van de site.

De groei in populariteit is heel breed. Aan universiteiten, in de maakindustrie, elektronica, financiële dienstverlening, energiesector , IT-sector en bij overheid is er sprake van een toenemend gebruik, zegt data scientist Julia Silge tegen TechRepublic.

Dit zijn de belangrijkste redenen waarom Python zo in de belangstelling staat:

1. Makkelijk te leren

Python wordt steevast genoemd als een van de programmeertalen die het makkelijkst onder de knie te krijgen is. Er is sprake van een eenvoudige syntax en hoge betrouwbaarheid. De taal is haast te lezen als Engels waardoor nieuwkomers snel doorhebben wat de instructies voor gevolgen hebben. Veel van de meer diepgravender aspecten waar een ontwikkelaar zich in andere talen mee bezig moet houden, worden door Python afgehandeld.

2. Snelle groei in toepassing van AI,
machine learning en data science

Python is de programmeertaal bij uitstek voor datascientists, concludeert StackOverflow. De taal blijkt uitermate geschikt voor mensen die zich met kunstmatige intelligentie en machine learning bezig houden. "Er zijn erg goede frameworks en een aantal mooie softwaretools voor datascientists", zegt Silge.

3. Een heel grote ontwikkelaarsgemeenschap

Door de populariteit en brede inzetbaarheid van de taal is een heel grote gemeenschap aan ontwikkelaars rondom de taal gegroeid. Het gevolg is dat er heel veel open source Python libraries beschikbaar zijn waarmee al heel snel een makkelijk antwoord is te creëren op een vraag.

De brede inzetbaarheid van de taal heeft natuurlijk ook een keerzijde. Code geschreven in Python is niet zo snel uit te voeren als andere interpreted programmeertalen zoals Java. Maar doordat het ontwikkelen in Python veel sneller gaat nemen veel mensen dat maar voor lief. Er is ook kritiek dat wanneer Python apps groter en complexer worden, het minder makkelijk wordt fouten op te sporen of het gebruik van de programma's op te schalen.

Lees meer over
5
Reacties
Rbx 01 november 2019 14:47

Python is een zeer geschikte scriptingtaal voor dataming e.d. om grotere applicaties te bouwen is het handig om gebruik te maken van OO technieken om zo veel mogelijk code te hergebruiken. Ook data encapsulate heeft zijn voordelen dit is vooral in het onderhoud. (semi) compilers zijn echt niet zo slecht als de huidige generatie denkt. Het optimaliseerde code en zorgt ervoor dat fouten niet kunnen optreden omdat deze compilatie worden voorkomen. Helaas zijn veel jonge mensen die alleen Python kennen niet vatbaar voor deze argumenten en zijn van mening dat volledige applicaties gescript moeten worden puur om het feit dat Python opensource is populair en makkelijk. Vb was ook makkelijk maar omdat iets makkelijk is betekent het niet dat het ook beter is

Sjaak 18 september 2018 17:00

Ja jongens. Get your facts straight. Het is nu ietwat dommig.

Jaap 18 september 2018 15:50

“Code geschreven in Python is niet zo snel uit te voeren als andere interpreted programmeertalen zoals Java.” Volgens mij wordt hier de plank mis geslagen. Java is namelijk bij mijn weten geen interpreted programmeertaal.

Arnoud Zwakenberg 15 september 2018 02:55

Leuk artikel. In onderstaande zin mist echter een comma.
'Maar doordat het ontwikkelen in Python veel sneller gaat nemen veel mensen dat maar voor lief'

Peter Pan 14 september 2018 23:26

Wat een treurig "artikel".

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.