Overslaan en naar de inhoud gaan

Waag Society adviseert Tweede Kamer met 'routekaart' voor digitalisering

Waag Society heeft in opdracht van de Tijdelijke Commissie voor digitalisering een Routekaart Digitale Toekomst ontwikkeld. De adviezen die erin verwerkt zijn werden meegenomen in het onderzoek 'Update vereist', dat vorige week bij de Kamer is aangeboden, zo schrijft de organisatie.
Digitalisering processen
© Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

De Routekaart Digitale Toekomst werd met inbreng van Amnesty International, Bits of Freedom, Code for NL, Open State Foundation, SIDN Fonds, STBY, en Universiteit van Amsterdam ontworpen.

"We zien de Routekaart als een concept dat verder uitgewerkt en toegepast kan worden. We doen dit als onderdeel van het onderzoek naar de Public Stack. Hierin verkennen we de mogelijkheid om de verschillende lagen van de technologie-stack in te richten gebaseerd op een fundament waarin publieke waarden centraal staan", schrijft Waag Society. 

Vraagstukken rondom digitalisering

De routekaart kan worden gebruikt bij vraagstukken rondom digitalisering. Bij ieder nieuw project moeten de punten uit de kaart zijn nagelopen. Waag Society schrijft bijvoorbeeld dat voor ieder technologisch project uitgangpunten en aannames bevraagd moeten worden, om zo te begrijpen wat beweegredenen en doelstellingen van technologische initiatieven zijn. Er moet bij iedere vorm van digitalisering goed worden gelet op grondrechten, mensenrechten en waarden van burgers. 

Ook governance en toezicht komt in de routekaart uitgebreid aan bod. Voordat een project begint moet duidelijk zijn hoe dit geregeld is. Daarnaast is het volgens Waag Society belangrijk om vragen te stellen ten aanzien van maatschappelijke en financieel-economische overwegingen. "Digitalisering dient de grenzen van mens en planeet in acht te nemen, en duurzaam gefinancierd te worden."

 De volledige routekaart is hier in te zien. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in