Management

Wetenschap
Rijksoverheid

VVD schudt ministers wakker over cryptokrakers met kwantumcomputers

Amerikanen al bezig met wapens, actie in Nederland vereist.

28 juli 2022

Amerikanen al bezig met wapens, actie in Nederland vereist.

De VVD heeft de ministers van Justitie en Veiligheid en Economische Zaken en Klimaat gevraagd naar concrete stappen tegen het gevaar dat criminelen met kwantumcomputers aan de slag gaan. De vragen werden gesteld naar aanleiding van een verhaal in AG Connect.

AG Connect schreef onlangs over het Amerikaanse National Institute for Standards and Technology (NIST), dat inmiddels een selectie samenstelde uit vele voorstellen ter vervanging van huidige encryptiemethoden die straks eenvoudig zijn te kraken met een kwantumcomputer.

Kamerlid Queeny Rajkowski wil nu van de ministers weten of zij het ermee eens zijn dat kwantumcomputers een serieus gevaar kunnen vormen voor het Nederlandse briefgeheim en veilige communicatie tussen veiligheidsdiensten en Nederlandse burgers. Ze vraagt hoe de minister het gevaar beoordeelt en welke concrete stappen en voorbereidingen er gezet zijn en worden in de komende jaren.

Rajkowski wil onder meer ook weten of de ministers hierin samen optrekken met experts en bedrijven om oplossingen te vinden waarmee encryptie bestendig kan worden gemaakt tegen de komst van kwantumcomputers en net als het Amerikaanse NIST een selectie heeft gemaakt van alternatieve cryptografische methoden die niet vatbaar zijn voor het kwantumrekengeweld.  

Podcast

De kwantumcomputer lijkt nog ver weg. Maar kopieën van alle data die nu versleuteld worden verstuurd, komen ergens in een database terecht. Ook al wil je dat niet. Die informatie ligt straks open en bloot. En er zijn meer redenen om nu al te zorgen dat gegevens straks nog steeds veilig zijn.

AG Connect ging hierover in een podcast in gesprek met Maran van Heesch, Quantum Security specialist TNO, en Ronald Cramer, hoogleraar Cryptologie aan de Universiteit Leiden en groepsleider Cryptologie aan het Centrum Wiskunde & informatica (CWI)

Waarschuwingen

Hoogleraar ICT Recht aan de Universiteit Tilburg Lokke Moerel, die gespecialiseerd is op het gebied van digitaliseringsstrategie en cybersecurity, waarschuwde onlangs in een debat in de Balie dat de huidige encryptie die nu gebruikt wordt om informatie te beschermen, niet bestand is tegen de rekenkracht van kwantumcomputers.

Lees meer over
2
Reacties
Erwin1 28 juli 2022 14:10

Ik wil het risico niet bagatelliseren, maar het is wel van belang dat er eerst een standaard gedefinieerd wordt voor Quantum-safe algoritmes, en dat daarna de softwareleveranciers de tijd krijgen deze standaarden in hun producten in te bakken. Het heeft natuurlijk weinig zin om op eigen houtje als BV Nederland maar een pak cryptografische bibliotheken te gaan programmeren, om die dan aan je Windows of Linux servers te koppelen, en daarmee je data te gaan versleutelen, want dan zorg je er ook meteen voor dat het gewone publiek er niet mee overweg kan.
Dus de vragen zijn goed, maar de echte activiteiten kan je pas uitvoeren als daarvoor de middelen beschikbaar zijn. Uiteindelijk versleutel je je data om die veilig te kunnen uitwisselen, of veilig kan bewaren, maar als niemand je versleutelde data rechtmatig kan ontsleutelen is het hele doel ook weer voorbijgeschoten.

RBx 28 juli 2022 13:36

Ja precies! Dit zeg ik al jaren sinds ik de basis van Quantum Computing op de universiteit heb geleerd, dit komt er aan en dit geld niet alleen voor Cryptos dit geld ook voor hoe onze huidige computers beveiligd zijn (Encryptie) dit wordt in een klap obsoleet en heb nog geen plan gezien hoe dit voorkomen gaat worden anders dan: dat wordt wel even omzeild en aangepast door de opensource community maar wat mensen niet beseffen is dat een Quantum Computer niet bruut force zaken uitrekent maar een probabilistic benadering gebruikt om tot een oplossing te komen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.