Innovatie & Strategie

Wetenschap
Lokke Moerel

Lokke Moerel: Huidige encryptie is niet bestand tegen kwantumcomputer

Experts in debat naar aanleiding van dertig jarig bestaan internet.

Lokke Moerel © Lokke Moerel
25 januari 2022

Experts in debat naar aanleiding van dertig jarig bestaan internet.

De huidige encryptie die nu gebruikt wordt om informatie te beschermen, is niet bestand tegen de rekenkracht van kwantumcomputers. Dat stelt hoogleraar ICT Recht aan de Universiteit Tilburg Lokke Moerel, die gespecialiseerd is op het gebied van digitaliseringsstrategie en cybersecurity, bij De Balie.

Moerel ging naar aanleiding van het dertigjarig bestaan van internet in debat met cybersecurityexpert Sanne Maasakkers, DINL-directeur Michiel Steltman en PowerDNS-oprichter Bert Hubert over cybersecurity. Eén van de waarschuwingen die Moerel gaf, ging over de rekenkracht van kwantumcomputers.

“Onze huidige encryptie is niet bestand tegen de rekenkracht van kwantumcomputing. We moeten onze encryptie verbeteren om informatie te beschermen”, vertelde Moerel. “We denken: dat is in de toekomst pas aan de orde, maar het gaat ook om de huidige informatie. Vergeet niet dat landen zoals China stelselmatig onze informatie en research afromen en opslaan in grote datacenters, met de verwachting dat ze het later kunnen decrypten met kwantumcomputers om het vervolgens met kunstmatige intelligentie (AI) te kunnen analyseren.”

Volgens Moerel is AI niet goed, niet slecht maar zeker ook niet neutraal. “We zitten midden in de digitale revolutie, ook wel de vierde industriële revolutie.” Kwantumcomputing en AI drijven deze revolutie volgens Moerel aan. “Dat gaat gepaard met frictie, wrijving en allerlei kwetsbaarheden. Onderschat dat niet.” Nieuwe technologie brengt altijd kwetsbaarheden. “Gewoon omdat het er is.” Volgens Moerel kunnen criminelen met AI op grote schaal geautomatiseerd kwetsbaarheden opsporen en uitventen. “Maar je kan er ook kwetsbaarheden mee herstellen.”

Collectieve data beschermen

Moerel stelt dat Europa ‘zijn eigen weg’ moet vinden in de strijd die er is tussen de Verenigde Staten en China, die met elkaar in een koude oorlog zijn vol restricties, controles en verboden rondom technologie. Daarbij is het belangrijk dat de EU oog houdt op niet alleen de individuele data, maar ook de collectieve data zoals die van de gezondheidzorg en gedragsdata waarmee allerlei zaken ontwikkeld kunnen worden.

“Toen de pandemie begon kreeg de staat Washington het aanbod vanuit China om voor bijna niets testcentra’s op te zetten. Andere staten kregen dat aanbod ook. Dat is ‘too good to be true’.”

Het volledige debat Hackparadijs Nederland is terug te zien op de website van De Balie.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.