Overslaan en naar de inhoud gaan

VVD: politie moet hostingbedrijven controleren op Russische aanvallen

De politie moet hostingbedrijven en huurders strenger gaan controleren. Daar dringt althans de VVD op aan, dat vreest dat Nederlandse servers vanuit Rusland gebruikt worden om cyberaanvallen uit te voeren.
hosting datacenter
© SAP
SAP

VVD-Kamerleden Rajkowski en Brekelmans hebben minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid om duidelijkheid hierover gevraagd. Zij willen onder meer weten of de minister ervan op de hoogte is dat Nederlandse servers worden gebruikt voor cyberaanvallen. Ook wil ze weten hoeveel servers misbruikt zijn en of de minister weet om welke servers het gaat.

Wat de VVD betreft moeten er maatregelen genomen worden om de servers uit de lucht te halen. Daar ligt wat de partij betreft een rol voor de politie, die huurders van hostingbedrijven zou kunnen screenen. Rajkowski en Brekelmans willen weten of dit al gebeurt en of hostingbedrijven verplicht zijn om servers offline te halen.

Hostingbedrijven moeten wat de VVD betreft strenger gecontroleerd worden, al dan niet via de politie. De partij wil van de minister weten of zij het met de partij daarover eens is.   

Wiper-malware

Beveiligingsbedrijf ESET ontdekte eerder deze week al wiper-malware die volgens het bedrijf honderden Oekraïense computers heeft geïnfecteerd. Onderzoekers van Symantec zeggen ook dergelijke malware te hebben gevonden op systemen in Oekraïne. 

Hoe HermeticWiper precies op de machines terecht is gekomen, is niet bekend. In één geval lijkt het er echter op dat de Active Directory-server van een organisatie gecompromitteerd werd, waarna de wiper door het netwerk verspreid werd via domain policy.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in