Overslaan en naar de inhoud gaan

VVD en PVV willen vitale sector scannen op IT uit China en Rusland

De VVD en de PVV hebben het kabinet verzocht om een scan te maken van IT uit landen met een tegen Nederland gerichte offensieve cyberagenda in de Nederlandse vitale sector. De partijen dienden dinsdag een motie in tijdens een debat over de digitale overheid.
Oosterscheldekering, Deltawerken, Nederland
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

Kamerleden Queeny Rajkowski (VVD) en Danai van Weerdenburg (PVV) willen dat er een einde komt aan landen die proberen te bespioneren, beïnvloeden of vitale infrastructuur te saboteren om zo eigen politieke, economische financiële doelen te behalen. Digitale sabotage kan desastreuse gevolgen hebben voor de vitale infrastructuur, zo redeneren de Kamerleden in de motie.

Er is daarom aan het kabinet verzocht om een scan te maken van apparatuur of programmatuur van organisaties in de vitale sector uit landen met een tegen Nederland gerichte offensieve cyberagenda. De resultaten van de scan moeten worden betrokken bij het eerder aan de Tweede Kamer toegezegde onderzoek over nieuwe regels voor aanbestedingen van de Rijksoverheid.Het voorstel wordt binnenkort aan de Tweede Kamer voorgelegd.

Staatssecretaris van Digitale Zaken Alexandra van Huffelen gaf eerder aan te gaan onderzoeken of inkoopvoorwaarden gesteld kunnen worden voor technologie uit landen met een offensief cyberprogramma. Dat deed van Huffelen op verzoek van de VVD.

Eisen aan Chinese technologie

Bij gemeenten wordt al langer nagedacht over inkoopeisen voor Chinese partijen aanscherpen. Wethouder Saskia Bruines van gemeente Den Haag gaf eerder aan dat lukraak partijen weigeren niet gaat. "Zeker niet als ze voldoen aan de aanbestedingsregels. Er moet rechtszekerheid zijn voor de partijen en een gelijk 'level playing field’. Zomaar Chinese bedrijven weigeren kan dus niet. Een gemeente moet dan altijd aan kunnen geven waarom. Discriminatie op basis van land is daarbij niet mogelijk."

Intussen blijven gemeenten werken met technologie van Chinese techreuzen als Huawei, zo bleek uit een steekproef van AG Connect en Binnenlands Bestuur. Experts gaven aan dat het de hoogste tijd is voor duidelijke richtlijnen. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in