Overslaan en naar de inhoud gaan

Kabinet gaat aan de slag met strengere inkoopvoorwaarden Chinese technologie

Staatssecretaris van Digitale Zaken Alexandra van Huffelen gaat onderzoeken of inkoopvoorwaarden gesteld kunnen worden voor technologie uit landen met een offensief cyberprogramma. Dat doet van Huffelen op verzoek van de VVD.
Staatssecretaris Van Huffelen
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

VVD-Kamerlid Queeny Rajkowsi vroeg eerder om opheldering over de vele Chinese camera’s die gemeenten gebruiken, waarbij niet kan worden uitgesloten dat deze worden ingezet voor spionage. Zij wilde destijds onder meer weten welke stappen Van Huffelen wil gaan nemen om kritischer te kijken naar de aanschaf en inzet van niet-Europese hardware en software.

Van Huffelen meldde dinsdag in debat van Commissie Digitale Zaken dinsdag dat het weren van landen met een offensief cyberprogramma ‘zeker in deze tijd’ een punt van grote aandacht is. Er moet goed gekeken worden naar welke apparaten en programmatuur wenselijk zijn. Van Huffelen deed daarom aan Rajkowski de toezegging voor onderzoek naar scherpere inkoopeisen.

Rajkowsi liet weten blij te zijn met de toezegging. Op Twitter wijst het Kamerlid erop dat het nog niet zo makkelijk is. “Dat klinkt dan heel simpel: Chinese spullen weren uit aanbestedingen. Zo makkelijk is dat niet, maar vandaag hebben we wel een volgende stap gezet.”

Chinese camera’s en drones bij de overheid De @VVD wil dat er gekeken wordt naar het weren van Chinese spullen op plekken waar we zorgen hebben over de veiligheid. De staatssecretaris @AvHuffelen gaat aan de slag. Zo maken we Nederland, ook digitaal, steeds een stapje veiliger. — Queeny Rajkowski (@QueenyRaj) March 22, 2022

Chinese bedrijven weigeren

Bij gemeenten wordt al langer nagedacht over inkoopeisen voor Chinese partijen aanscherpen. Wethouder Saskia Bruines van gemeente Den Haag gaf eerder aan dat lukraak partijen weigeren niet gaat. "Zeker niet als ze voldoen aan de aanbestedingsregels. Er moet rechtszekerheid zijn voor de partijen en een gelijk 'level playing field’. Zomaar Chinese bedrijven weigeren kan dus niet. Een gemeente moet dan altijd aan kunnen geven waarom. Discriminatie op basis van land is daarbij niet mogelijk."

Intussen blijven gemeenten werken met technologie van Chinese techreuzen als Huawei, zo bleek uit een steekproef van AG Connect en Binnenlands Bestuur. Experts gaven aan dat het de hoogste tijd is voor duidelijke richtlijnen.

Gemeenten gebruiken soms duizenden camera’s en dat aantal blijft groeien. Door onder meer snel veranderende wetgeving en ontwikkelingen worden door overheden nog wel eens fouten gemaakt, zo vertelde Sander Flight,  als onderzoeker en adviseur gespecialiseerd is in cameratoezicht aan AG Connect.  “Niet alleen Chinese, ook Europese camera’s kunnen risicovol zijn’.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in