Management

Security
malware

VS willen dat Nederland verdachte van wereldwijde malware-operatie uitlevert

Raccoon Infostealer besmette miljoenen computers.

27 oktober 2022

Raccoon Infostealer besmette miljoenen computers.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft Nederland gevraagd om een 26-jarige Oekraïense man uit te leveren die een belangrijke rol vervulde bij het verspreiden van de malware Raccoon Infostealer. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Raccoon Infostealer kan wachtwoorden en gegevens voor internetbankieren en cryptowallets overnemen en zou miljoenen Amerikaanse computers hebben besmet. De malware werd van 2018 tot begin van dit jaar aangeboden als Malware-as-a-Service. Voor enkele honderden dollars werd het verkocht aan criminelen die met de malware gestolen gegevens aanboden op online forums.

In maart 2022 hield de Nederlandse politie een man aan die hierbij een sleutelrol vervulde. Op hetzelfde moment werd Raccoon Infostealer ontmanteld door de Nederlandse en Italiaanse autoriteiten in samenwerking met FBI. De Amerikanen ontwikkelden een tool waarmee mensen kunnen checken of ze ook slachtoffer van de Raccoon Infostealer zijn.

Verdachte in beroep

De Nederlandse rechtbank heeft inmiddels de uitlevering goedgekeurd, maar omdat de verdachte in beroep is gegaan wordt dit voorlopig uitgesteld. Het Openbaar Ministerie van de Verenigde Staten wil de Oekraïner voor diverse vergrijpen aanklagen.

De FBI werkt bij de aanklacht tegen de Oekraïner samen met de Army Criminal Investigation Division, een Amerikaanse speciale militaire eenheid met onderzoeksbevoegdheid. De organisaties schrijven op hun website dat ze ook de rechtshandhavingspartners in Italië en Nederland bedanken voor de samenwerking tijdens de operatie. 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.