Overslaan en naar de inhoud gaan

VS wil internet niet onder Verenigde Naties hebben

Tot dusverre worden diverse technische en organisatorische processen rond internet, zoals de vaststelling van protocolstandaarden en de inrichting van het stelsel van domeinenrechten, geregisseerd door kleine groep instellingen die onder de jurisdictie van het Amerikaanse departement van economische zaken vallen.
Verenigde Naties hoofdkwartier New York
© Verenigde Naties
Verenigde Naties

De belangrijkste daarvan is ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), dat nog onlangs de commerciële verkoop van topdomeinnamen mogelijk maakte, tegen prijzen die alleen zijn op te brengen door grote ondernemingen en rijke landen.

Half december ITU-conferentie in Dubai

Al jaren gaan stemmen op om het beheer over internet intergouvernementeel te organiseren, bijvoorbeeld onder toezicht van de Verenigde Naties die nu ook al de International Telecommunications Union onder hun hoede hebben. Deze ITU heeft onlangs z'n 178 lidstaten uitgenodigd om in december in Dubai te komen overleggen over een mogelijke herziening van de uit 1988 daterende International Telecommunications Regulations. Herziening van deze regelingen is aan de orde als gevolg van de vele wisselwerkingen tussen telefoon- en internetverkeer. Het lijkt daarom een uitgelezen gelegenheid om het beheer van internet aan de orde te stellen. Het internationaal recht biedt de VN en zijn lidstaten echter geen handvatten om Amerika te dwingen tot overdracht van de zeggenschap over internet.

'Huidig beheermodel voldoet goed'

Dat de VS weinig voelt voor een overdracht blijkt wel uit de aankondiging van het Amerikaanse Bureau of Economic and Business Affairs, te zullen komen met een een discussiebijdrage voor de conferentie in december. In die aankondiging, eerder deze week, geeft Terry Kramer, die de VS op de conferentie zal vertegenwoordigen, aan dat de VS bezorgd is over voorstellen van sommige andere regeringen die kunnen leiden tot een grotere regeldruk op de internationale telecomsector, en dat deze druk zich zelfs zou kunnen uitstrekken naar andere sectoren, zoals de internetsector. Kramer stelt dat de bestaande 'multi-stakeholder-instellingen, die zowel de industrie als de burgersamenleving omvatten', tot dusverre effectief hebben gefunctioneerd en ook in de toekomst de 'gezondheid' en groei van internet en alle voordelen daaruit zullen waarborgen.

ITU ongemakkelijk met liefdesbetuiging Poetin

De timing van Kramers uitlatingen is waarschijnlijk ingegeven door een uitgelekte bijdrage van Russische zijde, waarin de suggestie wordt gedaan om ITU voor internet verantwoordelijk te maken. Van de Russische president Vladimir Poetin is uit eerdere uitlatingen bekend dat hij niet alleen de regelgeving maar ook de monitoring en daadwerkelijke controle over de internationale internet-infrastructuur graag bij ITU belegd zou zien.

ITU zelf betoont zich tot nu toe uitermate behoedzaam in de kwestie. Secretaris Generaal Hamadoun Toure verklaarde tegenover de BBC niets te voelen voor een stemming over de kwestie en slechts te streven naar wijzigingen die door alle landen unaniem gedragen worden: "Wat een enkel land niet accepteert, komt er niet door". Toure weerspreekt dat er tussen ITU en ICANN een tegenstelling zou bestaan in de kwestie: "Het gaat om complementaire verantwoordelijkheden en we kunnen goed samenwerken".

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in