Overslaan en naar de inhoud gaan

VS test herstart elektriciteitsnetwerk na cyberaanval

Het Amerikaanse Departement of Energy (ministerie van energie) gaat testen of en hoe het elektriciteitsnetwerk herstelt van blackouts die door cyberaanvallen zijn veroorzaakt.
energie

De Amerikaanse website E&E News, die schrijft over ontwikkelingen op het gebied van milieu en energie, heeft documenten in handen gekregen waaruit dat zou blijken. In die documenten beschrijft het ministerie een proef met de naam ‘Liberty Eclipse’ die nu gepland staat voor november op Plum Island, een afgesloten plek voor de kust van New York waar een dierenwelzijncentrum van het Department of Homeland Security (ministerie van binnenlandse veiligheid) huist. Tijdens een stresstest van een week wordt het proces gesimuleerd waarbij een elektriciteitsnetwerk opnieuw wordt opgestart, terwijl een aanval de aanval op het netwerk voor elektriciteit, olie en gas wordt afgewend. Volgens Darkreading is het voor het eerst dat de VS een dergelijke aanval simuleert.

Digitale bedreigingen

In de documenten schrijft het ministerie dat het inzichten wil verkrijgen hoe de industrie, met de hulp van het ministerie, reageert op een grote cyberaanval. Volgens E&E news toont de simulatie aan dat het ministerie steeds vaker bewust is van digitale aanvallen op energienetwerken. Ook het nieuwe ministerie voor Cybersecurity, Energieveiligheid en Noodhulp krijgt hierdoor inzicht hoe het ministerie van energie dergelijke digitale bedreigingen aanpakt.

Het is voor het eerst dat een ‘black start’ wordt getest. Dit maakt het mogelijk dat de centrales kunnen starten zonder dat het net onder spanning staat, normaal gesproken wordt een elektriciteitsnetwerk gestart met behulp van elektriciteit en spanning van het net zelf.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in