Overslaan en naar de inhoud gaan

VS: schakel netwerkradio's op smartphone uit als je ze niet gebruikt

De Amerikaanse overheid raadt smartphonegebruikers aan om draadloze verbindingen als wifi, gps en nfc uit te schakelen als zij die niet gebruiken. Gebruikers kunnen openbare wifi-netwerken en onbekende opladers ook beter links laten liggen. De overheid deelt de tips om de cybersecurity van smartphones te verbeteren.
Google-werknemers
© Google
Google

De tips staan in een checklist van het Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA), een beveiligingsorganisatie van de Amerikaanse overheid. Onder meer Security.nl schrijft over de checklist, die gericht is op organisaties en eindgebruikers.

CISA raadt smartphonegebruikers aan om 'onnodige' draadloze verbindingen uitgeschakeld te houden en alleen in te schakelen als ze nodig zijn. Onder andere bluetooth, wifi, nfc en gps worden genoemd. Veel smartphonegebruikers hebben deze verbindingen altijd aanstaan, bijvoorbeeld omdat ze muziek luisteren via bluetooth-oordopjes en in winkels contactloos pinnen via de nfc-chip. De verbindingen continu ingeschakeld houden maakt een toestel kwetsbaarder voor kwaadwillenden, waarschuwt CISA.

Vermijd onbekende opladers

Smartphonegebruikers doen er volgens CISA ook goed aan om alleen vertrouwde oplaadadapters en usb-kabels te gebruiken. Er zijn immers (praktijk)voorbeelden van malafide opladers en usb-kabels die malware op een smartphone kunnen installeren en getypte informatie kunnen doorsluizen. Wie een met malware besmette smartphone aansluit op zijn (werk)computer, loopt bovendien de kans om meer apparaten en/of programma's te besmetten. 

Verbeter de beveiliging

CISA raadt smartphonegebruikers ook af om te internetten via een openbaar wifi-netwerk, ongeacht of het netwerk gratis of betaald is. Om hun toestel veilig te houden, kunnen gebruikers volgens CISA (en andere experts) het beste biometrische beveiliging instellen, updates direct installeren en tweestapsverificatie inschakelen. Andere tips uit de checklist zijn alleen vertrouwde en noodzakelijke apps op de smartphone installeren, zo min mogelijk persoonlijke gegevens delen en instellen dat de smartphone geen verbinding kan maken met vitale IT-systemen. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in