Beheer

Security
wifi

VS: schakel netwerkradio's op smartphone uit als je ze niet gebruikt

Amerikaanse overheid geeft meer tips om smartphone veiliger te gebruiken.

© Google
25 november 2021

Amerikaanse overheid geeft meer tips om smartphone veiliger te gebruiken.

De Amerikaanse overheid raadt smartphonegebruikers aan om draadloze verbindingen als wifi, gps en nfc uit te schakelen als zij die niet gebruiken. Gebruikers kunnen openbare wifi-netwerken en onbekende opladers ook beter links laten liggen. De overheid deelt de tips om de cybersecurity van smartphones te verbeteren.

De tips staan in een checklist van het Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA), een beveiligingsorganisatie van de Amerikaanse overheid. Onder meer Security.nl schrijft over de checklist, die gericht is op organisaties en eindgebruikers.

CISA raadt smartphonegebruikers aan om 'onnodige' draadloze verbindingen uitgeschakeld te houden en alleen in te schakelen als ze nodig zijn. Onder andere bluetooth, wifi, nfc en gps worden genoemd. Veel smartphonegebruikers hebben deze verbindingen altijd aanstaan, bijvoorbeeld omdat ze muziek luisteren via bluetooth-oordopjes en in winkels contactloos pinnen via de nfc-chip. De verbindingen continu ingeschakeld houden maakt een toestel kwetsbaarder voor kwaadwillenden, waarschuwt CISA.

Vermijd onbekende opladers

Smartphonegebruikers doen er volgens CISA ook goed aan om alleen vertrouwde oplaadadapters en usb-kabels te gebruiken. Er zijn immers (praktijk)voorbeelden van malafide opladers en usb-kabels die malware op een smartphone kunnen installeren en getypte informatie kunnen doorsluizen. Wie een met malware besmette smartphone aansluit op zijn (werk)computer, loopt bovendien de kans om meer apparaten en/of programma's te besmetten. 

Verbeter de beveiliging

CISA raadt smartphonegebruikers ook af om te internetten via een openbaar wifi-netwerk, ongeacht of het netwerk gratis of betaald is. Om hun toestel veilig te houden, kunnen gebruikers volgens CISA (en andere experts) het beste biometrische beveiliging instellen, updates direct installeren en tweestapsverificatie inschakelen. Andere tips uit de checklist zijn alleen vertrouwde en noodzakelijke apps op de smartphone installeren, zo min mogelijk persoonlijke gegevens delen en instellen dat de smartphone geen verbinding kan maken met vitale IT-systemen. 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.