Innovatie & Strategie

Infrastructuur
chips

VS investeren 52 miljard dollar in chipproductie

Nieuwe wet voor chips aangenomen. 

© PwC
29 juli 2022

Nieuwe wet voor chips aangenomen. 

Het Congres van de Verenigde Staten heeft een nieuwe wet aangenomen om wetenschappelijke en technische innovatie in de VS te stimuleren. Daarmee wordt ook 52 miljard dollar geïnvesteerd in de chipindustrie. Het land hoopt dat chipfabrikanten op die manier gestimuleerd worden om chipfabrieken verder uit te breiden.

De zogeheten CHIPS and Science Act werd donderdag aangenomen met 243 stemmen voor en 187 tegen, schrijft The Verge. In totaal komt daarmee 280 miljard dollar vrij voor investeringen, waaronder dus 52 miljard dollar voor de chipindustrie. Dat geldt wordt beschikbaar gesteld via subsidies. Voorwaarde is wel dat de fabrieken gebouwd of uitgebreid worden binnen de Verenigde Staten. 

"Sommige 'experts' hebben decennia lang gezegd dat we productie in Amerika op moesten geven. Maar daar heb ik nooit in geloofd. Productiebanen zijn terug", aldus president Joe Biden in een verklaring. "Dankzij deze wet gaan we er zelfs veel meer krijgen."

Chiptekort door perfecte storm

Er is inmiddels al ruim twee jaar sprake van een wereldwijd chiptekort, waardoor veel apparaten lastig te krijgen zijn. Dat tekort is het gevolg van diverse invloeden, waaronder de COVID-19-pandemie en de bijbehorende maatregelen. Tegelijkertijd werd er opeens massaal thuisgewerkt, waardoor er een enorme vraag ontstond naar laptops, webcams en beeldschermen. De vraag naar chips voor dergelijke apparatuur steeg dus enorm. 

Grote investeringen in de chipindustrie - zoals nu in de VS gaat gebeuren - lossen het probleem echter niet direct op. Het moderniseren van bestaande faciliteiten kan wel een jaar duren, nieuwbouw neemt zelfs twee tot 2,5 jaar in beslag. Het duurt dus even voor een investering zijn vruchten afwerpt. 

10 miljard naar techhubs

De nieuwe Amerikaanse wet maakt overigens ook geld vrij voor andere techgerelateerde onderwerpen. Zo komt er 10 miljard dollar vrij, waarmee staten en steden beurzen kunnen maken om 'regionale techhubs' op te zetten. Die hubs moeten werk en economische groei naar gebieden brengen die hard getroffen zijn door globalisering. 

Daarnaast ontvangt de National Science Foundation meerdere miljarden in subsidie voor onderzoek naar de productie van halfgeleiders en ontwikkelingsprogramma's voor het personeel.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.