Beheer

Security
Huawei

VS: 'Huawei kan achterdeurtjes in telecomnetwerken misbruiken'

VS zegt bewijsmateriaal gedeeld te hebben met andere landen.

© CC BY SA 2.0 - Flickr.com Open Grid Scheduler
12 februari 2020

VS zegt bewijsmateriaal gedeeld te hebben met andere landen.

Huawei zou via achterdeurtjes toegang hebben tot netwerken voor mobiele telefoons overal ter wereld. Dat stellen Amerikaanse functionarissen tegenover The Wall Street Journal. De Verenigde Staten willen hun bewijzen niet openbaar maken, maar zeggen wel informatie gedeeld te hebben met andere landen.

"We hebben bewijs dat Huawei de mogelijkheid heeft om stiekem toegang te krijgen tot gevoelige en persoonlijke informatie via systemen die het onderhoudt en wereldwijd verkoopt", aldus Robert O'Brien, national security adviser in de VS. Telecomproviders zouden hiervan niet op de hoogte zijn.

De achterdeurtjes zijn in de netwerken aanwezig, zodat de politie en inlichtingendiensten het verkeer af kunnen luisteren. In diverse landen is wettelijk geregeld dat telecomproviders deze mogelijkheden verplicht beschikbaar moeten stellen aan de autoriteiten. De providers zouden echter niet weten dat Huawei deze achterdeurtjes ook kan gebruiken. Dit moet namelijk niet mogelijk zijn zonder toestemming van de telecomprovider. Andere leveranciers van apparatuur zouden deze mogelijkheid dan ook niet hebben.

De VS zouden al op de hoogte zijn van deze toegang sinds ze het in 2009 detecteerden in vroege 4G-apparatuur. Of het land ook gezien heeft dat Huawei die toegang misbruikt heeft, wilden de functionarissen in de krant niet zeggen. 

Bewijs gedeeld

De VS claimen al langer dat Huawei stiekem toegang kan krijgen tot netwerken via zijn apparatuur, wat de reden is dat het land bij bondgenoten aandringt op een verbod op apparatuur van Huawei. De VS zeiden tot nu toe echter dat het geen bewijs hoeft te delen om zijn claims te ondersteunen.

Ook nu delen de functionarissen geen bewijs met het publiek. Wel zegt het land dat het zijn bevindingen is gaan delen met andere landen. Die informatie is onder meer met Duitsland en het Verenigd Koninkrijk gedeeld, zeggen drie functionarissen uit de drie landen tegenover de The Wall Street Journal. 

In welke landen Huawei precies toegang zou hebben tot de telecomnetwerken, hebben de functionarissen niet gemeld. Huawei zelf ontkent alle aantijgingen. 

Eerder onderzoek AIVD

De AIVD zou eerder ook onderzoek hebben gedaan naar Huawei vanwege dergelijke aantijgingen. Vorig jaar werd Huawei ervan beschuldigd dat het een achterdeurtje zou hebben bij één van de drie grote telecomproviders in Nederland, zo meldden inlichtingenbronnen destijds aan de Volkskrant. Later bleek dat het om KPN zou gaan. 

Huawei had volgens de inlichtingenbronnen via het achterdeurtje toegang tot klantgegevens, die weer gebruikt konden worden om binnen te komen bij Nederlandse bedrijven. De AIVD zou daar een onderzoek naar gestart zijn, maar dat leverde uiteindelijk niets op. Er werd geen bewijs gevonden voor de vermeende spionage. 

1
Reacties
BO 13 februari 2020 00:52

Dit lijkt me een gevalletje 'Weapons of Mass Destruction' of 'Afghanistan en 9/11'. Net zoals de genoemde items is het bewijs nooit geleverd, en wordt er nu op basis van onderbuik en een debiele president een bedrijf geboycot.

Andere theorie, net zo plausibel want ook geen bewijs: Huawei wil niet meewerken aan de eisen van de Amerikaanse overheid om achterdeurtjes te plaatsen in de apparatuur. De overige bedrijven doen dit wel, en leveren daarmee de kans voor de Amerikaanse overheid wereldwijd te spioneren. Misschien is dat nog wel een betere theorie? Tot Snowden dacht iedereen ook dat het een broodje aap was dat er gespioneerd werd en wordt.

Hoe dan ook, er is geen bewijs maar als iedereen het zegt, zal het wel waar zijn... Waar rook is, is vuur, toch? Toch?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.