Innovatie & Strategie

Infrastructuur
Huawei

VS betaalt telco's voor Huawei-vervanging

Wortel en stok voor kleinere telecomproviders; vervangingsfonds en einde subsidie-aanspraak.

© Huawei
2 maart 2020

Wortel en stok voor kleinere telecomproviders; vervangingsfonds en einde subsidie-aanspraak.

De Amerikaanse overheid heeft een bedrag van 1 miljard dollar toegekend om kleinere internet- en telecomproviders te steunen bij vervanging van Huawei-apparatuur. De Chinese leverancier van telecomhardware wordt verdacht van spionage - of het faciliteren daarvan - voor de Chinese overheid. Naast het nieuwe vervangingsfonds heeft de regering van de VS al FCC-financiering voor Huawaei-apparatuur geblokkeerd.

Het fonds van 1 miljard dollar moet kleinere aanbieders van telecom- en internetdiensten tegemoet komen in de kosten die zij maken als ze geïnstalleerde apparatuur van Huawei gaan vervangen. De Chinese leverancier zou een redelijk marktaandeel hebben op die markt, mede door gunstige prijsstelling. Naast het geplaagde Huawei, wat de aantijgingen van spionage met klem tegenstpreekt, staat ook ZTE effectief op de zwarte lijst.

Na stok volgt nu wortel

Officieel worden de twee Chinese techbedrijven niet bij naam genoemd, in de nu goedgekeurde wet waarin het vervangingsfonds is meegenomen. De Secure and Trusted Communications Networks Act spreekt van een lijst die telecomtoezichthouder FCC gaat opstellen, met daarop apparatuurleveranciers die risico's vormen voor de nationale veiligheid.

Het is Amerikaanse telefonie- en internetaanbieders al verboden om FCC-fondsen te gebruiken om apparatuur van deze bedrijven te kopen, huren, leasen of onderhouden. Ook diensten van de leveranciers op de zwarte lijst mogen niet met FCC-geld worden afgenomen. Deze bestraffende maatregel is eerder al genomen, en wordt nu dunnetjes overgedaan in de nieuwe telecomwet die er de 'belonende maatregel' van het vervangingsfonds aan toevoegt. Formeel moet deze wet voor veilige en vertrouwde communicatienetwerken nog worden ondertekend door president Donald Trump. 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.