Loopbaan

Carriere
werk

Vraag naar junior en gedetacheerde ICT'ers neemt af door coronacrisis

Wel meer vraag naar supportmedewerkers.

© Pixabay CC0 Public Domain
9 april 2020

Wel meer vraag naar supportmedewerkers.

Hoewel lang niet alle ICT-beroepen door de coronacrisis op de tocht staan, zijn er wel een aantal sectoren waarin een overschot zichtbaar is. Dat blijkt uit een eerste inventarisatie van het UWV. Doordat projecten stilvallen worden gedetacheerde ICT'ers opgezegd en kunnen junior en omgeschoolde IT'ers niet aan de slag. Toch zijn er ook plekken waar juist tekorten zijn.

"De arbeidsmarkt ziet er plotseling heel anders uit dan een maand geleden. Ineens kan je voor het feit staan dat er in jouw beroep op dit moment geen werk meer is", vertelt Tof Thissen, directeur UWV Werkbedrijf.

Softwareontwikkeling laat nu bijvoorbeeld een erg wisselend beeld zien. Waar de één deze ontwikkelingen juist nu wil versnellen, zijn er ook sectoren die dit werk stilleggen omdat ze het zelf moeilijk hebben. Ook andere projecten vallen dus stil, waardoor het lastig kan zijn voor junior en omgeschoolde ICT'ers om aan de slag te gaan. Voor gedetacheerde IT'ers gaat het werk in rook op. 

Daarnaast staan IT-opleidingen voor een uitdaging, stelt het UWV. De opleidingen worden nu deels online gegeven, of vallen helemaal stil.

Tekort op supportdesks

Tegelijkertijd zijn er veel te weinig mensen aanwezig op de supportdesks, signaleert het UWV. Dit werk is juist nu belangrijk omdat veel mensen thuiswerken. Het UWV ziet hier signalen van drukte en tekorten.

Ook is er veel vraag naar ondersteuning bij het streamen van live video's, bijvoorbeeld in het onderwijs of bij uitvaarten. 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.