Overslaan en naar de inhoud gaan

VR-pionier kritisch over Facebooks metaverse-visie

John Carmack, programmeergenie achter het pc-spel Doom en een deskundige op het gebied van virtual reality, heeft twijfels over de metaverseplannen van Meta (voorheen Facebook). Carmack kijkt uit naar een metaverse-wereld - een digitale wereld die mensen via virtual reality beleven - maar uit kritiek op Meta's visie en plan van aanpak.
VR-headset
© Oculus
Oculus

Daar schrijft onder meer Ars Technica over na het luisteren van Carmack's één uur durende toespraak op de Connect-conferentie van Facebook (wat zich nu dus Meta noemt). Zijn kritische keynote is onderaan dit artikel terug te zien.

'Ontwerp-astronauten'

Pratend over de ontwikkeling van de metaverse legt Carmack uit dat hij twijfelt of één bedrijf alle juiste beslissingen gaat nemen om tot een goede metaverse te komen. De metaverse is namelijk een 'honingpot-valstrik voor ontwerp-astronauten', redeneert hij. "Dat zijn de programmeurs en ontwerpers die alleen naar dingen willen kijken vanaf de hoogste niveaus en die de kern van hoe dingen werken dan overslaan."

Carmack krijgt zin 'om zijn haar eruit te trekken' als hij denkt aan ontwerp-astronauten en hun 'abstracte termen'. "Maar hier zijn we dan. Mark Zuckerberg heeft besloten dat nu de tijd is om de metaverse te bouwen en dus draaien er nu enorme wielen, vloeit er geld en gaat er zeker voortgang geboekt worden." 

Hoge verwachtingen van Facebook

Toch is de VR-pionier niet negatief over de ontwikkeling van de metaverse, iets waar veel bedrijven aan bouwen. Hij ziet er veel mogelijkheden in en werkt daarom ook met Facebook aan metaverse-toepassingen. Carmack is verbonden aan VR-headsetmaker Oculus, dat in 2014 is opgekocht door social network Facebook.

De Doom-schepper en VR-pionier zegt nu iets te willen bouwen dat nuttig is voor zijn bedrijf en daarom ook voor anderen. Wat dat is, houdt hij nog voor zich. Wel spreekt hij zich uit over Facebook, waar hij van verwacht dat het serieuze VR-toepassingen gaat bouwen voor de metaverse.

10 miljard dollar, als begin

Facebook geeft zelf hoog op van zijn metaverse-plannen. Het bedrijf heeft onlangs zelfs zijn naam (van het moederbedrijf) veranderd in Meta en investeert dit jaar tien miljard dollar in de ontwikkeling van de metaverse. De komende jaren volgen er meer investeringen. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in