Management

Branche
it-kort

IT-kort, o.a Moederbedrijf Facebook en Instagram gaat Meta heten

Kort IT-nieuws van vandaag.

29 oktober 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:


Huawei blijft worstelen met Amerikaanse sancties

5G
Huawei.

Het Chinese Huawei gaat nog steeds zwaar gebukt onder Amerikaanse sancties. De omzet van het techbedrijf daalde de afgelopen periode voor het vierde kwartaal op rij. De Verenigde Staten hebben het gebruik van technologie van Huawei verboden in communicatie- en netwerkapparatuur. Het bedrijf is een van de grootste leveranciers van telecomnetwerkapparatuur ter wereld.

De netwerkapparatuur van Huawei is inmiddels verwijderd of geblokkeerd in veel landen. In Nederland levert het bedrijf bijvoorbeeld geen kernapparatuur voor 5G meer aan Nederlandse telecombedrijven. Huawei wordt door de VS beschuldigd van spionage, wat het bedrijf zelf met nadruk heeft ontkend.

De sancties brengen grote schade toe aan de onderneming. Eerder behoorde het bedrijf samen met techconcerns Apple en Samsung tot de top drie op het gebied van smartphones. Als gevolg van de sancties, die met name de smartphonedivisie treffen, richt Huawei zich steeds meer op andere gebieden. Dan gaat het onder meer om elektrische auto's en cloudsoftware.

In het afgelopen kwartaal was op jaarbasis sprake van een forse daling van 38 procent tot 135 miljard yuan, omgerekend zo'n 18 miljard euro. Die krimp volgt op een terugval van de omzet van wederom 38 procent in het voorgaande kwartaal. Huawei boekte in het derde kwartaal een nettowinst van omgerekend 2 miljard euro.

Moederbedrijf Facebook en Insta gaat Meta heten

Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg

Het moederbedrijf van Facebook verandert zijn naam in Meta. Tot nu heette het concern achter het sociale netwerk ook gewoon Facebook. Maar volgens topman Mark Zuckerberg sluit de nieuwe naam beter aan op de toekomst die hij met het Amerikaanse concern voor ogen heeft. De socialemedia-app blijft wel gewoon Facebook heten.

Meta verwijst naar de zogenoemde metaverse die het bedrijf wil bouwen. Die metaverse is een wereld in virtual reality waar sociale media, spellen en webwinkels samenkomen zodat gebruikers die wereld niet meer hoeven te verlaten. Het concern is ook eigenaar van onder meer Instagram, WhatsApp en Oculus. Zuckerberg heeft aangegeven dat de oude naam niet meer "alles wat we doen" omvat.

De topman onthulde de nieuwe naam op een evenement waarin hij ook meer vertelde over de plannen met virtual reality. Dan gaat het bijvoorbeeld om apps en spellen die naar virtualreality-systeem Oculus Quest 2 komen. Ook komt de onderneming met Horizon Home. Dat is een virtuele omgeving waarin gebruikers contact met elkaar kunnen hebben.

Eerder voerde Google al een vergelijkbare naamsverandering door. Het moederbedrijf van de bekende zoekmachine Google gaat sinds een aantal jaar door het leven als Alphabet. Daaronder vallen naast Google Search en Google Cloud onder meer Android en YouTube.

Critici zien de naamsverandering bij Facebook ook als een poging van Zuckerberg om de aandacht af te leiden van de vele schandalen die spelen rond het bedrijf. Een klokkenluidster heeft namelijk een reeks interne documenten naar buiten gebracht waardoor Facebook de laatste tijd in het nieuws is omdat het bedrijf niets deed met verontrustende interne onderzoeksresultaten en te weinig deed tegen nepnieuws en complottheorieën. Daar komt nog bij dat het bedrijf bij overheden en toezichthouders steeds vaker in het vizier is. Bij sommige Amerikaanse politici gingen daarom ook stemmen op om Facebook op te splitsen. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.