Overslaan en naar de inhoud gaan

Voorstel eerste Europese cryptocurrency-wetgeving ligt op tafel

De Europese Commissie legt voor het eerst wetsvoorstellen op tafel voor cryptocurrency. Europese regelgeving moet gebruikers van digitale munteenheden zoals de bitcoin beschermen tegen risico's en de financiële en monetaire stabiliteit bewaken. Tegelijk zal regulering van de 'cryptomarkt' volgens Brussel financiële innovatie bevorderen en een rol spelen om uit het economische dal door de coronacrisis te klimmen.
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Vicevoorzitter Valdis Dombrovskis (Financiële Diensten): "De toekomst van financiën is digitaal. Technologie heeft consumenten en bedrijven veel te bieden. We moeten de digitale transformatie pro-actief omarmen maar wel potentiële risico's beperken." Onder de wetgeving zou ook de libra vallen, het cryptogeld dat Facebook heeft aangekondigd te willen gaan uitgeven.

De beoogde regelgeving biedt juridische duidelijkheid en zekerheid, zegt de Let. Onder de nieuwe regels kunnen aanbieders die in de ene lidstaat goedgekeurd zijn door de autoriteiten ook in een andere lidstaat hun diensten aanbieden. Kapitaalvereisten en regels over klachtenprocedures, rechten van investeerders en toezicht zijn daar onderdeel van.

De commissie wil ook een proef opzetten met transacties in cryptovorm waarbij tijdelijk bestaande regelgeving kan worden opgeschort om ervaring met het systeem op te doen.

Twee weken geleden riepen Nederland, Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje de commissie in een gezamenlijke verklaring op snel met Europese wetsvoorstellen over cryptovaluta te komen. Minister Wopke Hoekstra zei toen dat hij en zijn collega's voor financiële innovatie zijn, maar niet zonder goede regelgeving. Volgens de ministers zijn er zonder wettelijke maatregelen risico’s voor consumenten en beleggers. Ook maken ze zich zorgen over misbruik van het virtuele systeem, zoals fraude, witwassen en financiering van terrorisme.

De commissie wil de Europese witwasrichtlijn ook aanpassen aan het bestaan van cryptovaluta, aldus Dombrovskis.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in