Innovatie & Strategie

Cloud
AWS

Volkswagen gaat toch voor Amazon-cloud - UPDATE

Volkswagen wil AWS toch niet mijden, en gaat er zelfs een strategische 'industriecloud' mee opzetten.

Andy Jassy op re:Invent 2018 © AG Connect Thomas Niehe
27 maart 2019

Volkswagen wil AWS toch niet mijden, en gaat er zelfs een strategische 'industriecloud' mee opzetten.

Autofabrikant Volkswagen bevestigt berichten dat het een grote, strategische samenwerking aangaat met cloudgigant AWS (Amazon Web Services). De eerder al uitgelekte informatie over deze cloudkeuze staat haaks op berichtgeving van deze maand, op basis van uitspraken die een Volkswagen-topman heeft gedaan. Het concern wou toen niet voor AWS gaan, maar zag meer toekomst in gebruik van Microsofts Azure-cloud. Nu gaat Volkswagen groots voor AWS, waarbij het samen met aanbieder Amazon een 'industry cloud' gaat opzetten voor zijn 122 fabrieken en distributiecentra.

De Volkswagen Group maakt officieel bekend dat het samen met AWS een industriële cloud gaat ontwikkelen. De autofabrikant gaat in die nieuwe omgeving data combineren van ál zijn machines, fabrieken en systemen bij álle bedrijfsfaciliteiten over de hele wereld. Inzet is een significante verhoging van de productiviteit in de fabrieken.

Flinke ambities

Hierbij wordt op  de langere termijn ook de wereldwijde supply chain van Volkswagen geïntegreerd. Laatstgenoemde omvat meer dan 30.000 locaties van meer dan 1500 toeleveranciers en partners verspreid over de hele wereld. Volkswagen benadrukt dat de samen met AWS op te zetten cloud een open industrieplatform wordt. Het is hierdoor mogelijk dat andere partners het in de toekomst ook gaan gebruiken.

De verreikende samenwerking van de autofabrikant met Amazon, is vlak voor de aankondiging ervan al gemeld door de Süddetusche Zeitung; op basis van anonieme bronnen binnen de Duitse autofrabrikant. De inzet van cloudplatform AWS moet de productiviteit van Volkswagens fabrieken flink vergroten. CEO Herbert Diess van de autofabrikant heeft eerder al openlijk gesteld dat het bedrijfsdoel is om de fabricage van auto's tegen 2025 een derde hoger te laten zijn.

Voor voortbestaan

Het bedrijf, dat 650.000 werknemers en 122 fabrieken wereldwijd telt, staat onder flinke druk van nieuwe concurrenten. De fabrikant van Volkswagens, Audi's, Lamborghini's, Skoda's en Scania's zou zelf zijn voortbestaan als bedreigd zien, zo schrijft de Duitse krant nu. Op autogebied heeft het bedrijf dan ook grote samenwerkingsverbanden met concullega's gesloten, bijvoorbeeld voor gezamenlijke productie met het Amerikaanse Ford. Op ICT-gebied zou nu een digitale transformatie samen met AWS op stapel staan.

Naast de anonieme insiders die uit de school klappen tegenover de Süddeutsche Zeitung is er nog het feit dat Volkswagen-CEO Diess laatst op de MARS-conferentie van AWS over robotica en kunstmatige intelligentie (AI). De hoogste baas van de autofabrikant was niet alleen daar als bezoeker, maar heeft ook een ontmoeting gehad met Amazon-CEO Jeff Bezos. Diess heeft dit zelf verklapt middels een selfie die hij postte op LinkedIn.

Versus ICT-versplintering

De twee topmannen zijn volgens de bronnen van de Duitse krant een strategische samenwerking overeengekomen. Dit zou een complete cloudinfastructuur omvatten die dan de 122 fabrieken en distributiecentra van de Volkswagen Group verbindt. Alle systemen voor productie, bevoorrading, opslag, verscheping, distributie en verkoop van auto's zouden zo dan onderling verbonden en cloud connected worden. Momenteel werken de diverse fabrieken en pakhuizen van Volkswagen nogal versplinterd, en bovendien draaien ze ook verschillende softwaresystemen. Hierdoor is het moeilijk om een totaalbeeld te hebben.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.