Innovatie & Strategie

Netwerken
5G

Vodafone zet 5G vandaag vast aan voor helft van Nederland

5G van Vodafone eind juli in heel Nederland beschikbaar. 

© KPN
28 april 2020

5G van Vodafone eind juli in heel Nederland beschikbaar. 

Hoewel de frequentiebanden voor 5G nog geveild moeten worden, heeft Vodafone nu al besloten om het nieuwe mobiele netwerk in Nederland te activeren. Vanavond wordt 5G voor de helft van het land uitgerold, in juli volgt de rest. Vodafone gebruikt daarvoor bestaande frequentiebanden en bestaande antennes. 

Om het 5G-netwerk nu al in Nederland beschikbaar te maken, gebruikt Vodafone de bestaande 4G-frequentiebanden. Daarbij gebruikt het bedrijf technologie van Ericsson en zogeheten 'spectrumdelen' of 'Dynamic Spectrum Sharing' (DSS). Spectrumdelen is een techniek waarmee het mogelijk is voor een toestel om hetzelfde spectrum te gebruiken voor zowel 4G- als 5G-verbindingen. Het netwerk kiest daarbij razendsnel voor 4G of 5G, afhankelijk van wat het toestel kan. Is een gebruiker buiten het 5G-dekkingsgebied, dan schakelt het apparaat automatisch over naar 4G. Op die manier kan Vodafone 4G en 5G naast elkaar laten bestaan op dezelfde frequentiebanden.

Er is echter niet direct sprake van een extreem grote snelheidswinst. In het begin is de datasnelheid van klanten in de praktijk gemiddeld 10 procent hoger dan op 4G. Bij 4G is sprake van een maximale downloadsnelheid van 350 Mbps. Later wordt de downloadsnelheid op 5G vele malen groter, namelijk maximaal 1 Gbps. De latency verbetert ook met ongeveer 30 procent, en gaat van ongeveer 30 milliseconden op 4G naar minder dan 20 milliseconden op 5G. 

Uitrol begint vandaag

5G wordt in de komende dagen geactiveerd voor bestaande en nieuwe Vodafone-klanten met een Red- of Red Pro-abonnement. Daar hoeven zij niet extra voor te betalen. Binnen een week moet 5G actief zijn. Start-klanten kunnen 5G via een add-on van 2 euro per maand gaan gebruiken. In eerste instantie wordt 5G voor ruim de helft van Nederland beschikbaar. Aan het einde van juli is de nieuwe standaard in heel Nederland actief. 

De nieuwe mobiele internetstandaard is echter alleen te gebruiken met een telefoon die hier ondersteuning voor biedt, zoals de Samsung Galaxy S20 5G en de Oppo Find X2 Pro. 

Lees meer over
3
Reacties
Bop 29 april 2020 14:32

'Leettenzie' is een soort vertraging, zeg maar.
Ook al klinkt dat minder vet koel.

Overigens interesseert 5G me niet zoveel, ik ga mobiel geen zware data-akties doen, zoals filmpjes kijken.
Voor mij is 3G al goed genoeg, dus ik blijf lekker bij de goedkoopste optie die geboden wordt.
Zonde van de enorme investering in alwéér nieuwe apparatuur voor zowel de aanbieders als de konsument.

Voor de komplot-idioten: geen antennemasten in de fik steken, aso's.

Mel Bouhali 29 april 2020 04:37

heel goed artikel. Ook technisch goed uitgelegd.

Mel Bouhali 29 april 2020 04:36

Beste Eveline,

Je hebt dit artikel echt goed geschreven voor de techies kort en krachtig maar journalistiek kan beter. Je zegt niet hoe
blijkt ook uit jouw stuk dat ze mensen met wat goedkoper abbon. kan uitkleden en te beginnen met die 2 euro. Zo gaat het altijd om de kosten te dekken. Mijn mening over 5G als het mag. Ik vindt het overdreven als ICT vindt ik dat je via een vaste lijn. Mensen zijn tegenwoordig zo verwend met een MOBIEL dat ze daar ook als lepel willen gebruiken om bij wijze van spreke te kunnen eten. Is een gevaarlijke ontwikkeling. Je kunt heel veel dingen ook via een laptop doen Als je geen desktop PC wil gebruiken thuis. Dus conclusie goed artikel!

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.