Overslaan en naar de inhoud gaan

VMware verstopt virtualisatie op netwerkniveau

Cloud- en virtualisatieleverancier VMware brengt zijn virtualisatiesoftware een laag dieper in de IT-stack; naar netwerkkaarten. Deze strategische stap is voor de multicloudtoekomst. “Next-gen applicaties vereisen next-gen infrastructuur, en fundamentele verschuivingen in datacenterarchitectuur”, zegt co-COO Rajiv Ramaswami. Het ‘verstoppen’ van virtualisatie in smartNIC’s verlicht processorbelasting en brengt meer voordelen.
network
© COO Public Domain (via Pixabay)
COO Public Domain (via Pixabay)

VMware’s twee COO’s (chief operating officers) Rajiv Ramaswami en Raghu Raghuram vertellen in een pre-briefing over de grote aankondiging op de VMworld-conferentie. Onder de codenaam Project Monterey zet de virtualisatieleverancier in op het herdefiniëren van de architectuur voor hybride clouds. “Elke app op elke cloud voor elk device”, parafraseert Raghuram de beroemde uitspraak van Microsoft-grondlegger Bill Gates.

Nieuw applicatieland

“We leven in een wereld waarin applicaties veranderen”, vult co-COO Ramaswami aan. Hij noemt cloud-native als een van de fundamentele veranderingen voor het applicatielandschap; zowel wat ontwikkeling betreft als ook wat uitrol en gebruik betreft. Daar komt nog bij de door AI en machine learning aangedreven data-centriciteit voor applicaties.

Ramaswami legt uit dat dit veel meer bandbreedte vereist, maar dat dat niet de enige complicerende factor is. Hij noemt nog opkomst en gebruik van GPU’s (grafische processors) en andere gespecialiseerde chips, zoals FPGA’s (field-programmable gate array). En daarnaast nog gedistribueerde opslag, vervolgt Ramaswami, wat mede door cloudgebruik wordt aangejaagd.

Intel inside, en anderen

In reactie op deze uiteenlopende trends voor applicaties, en de daaronder liggende virtualisatie, zoekt VMware het nu ‘lagerop’. Het bedrijf omarmt smartNIC’s (network interface cards) waarop dan voortaan de ESXi-virtualisatiesoftware van VMware draait. Die bare metal hypervisor ontlast processors, en brengt security voor virtuele machines naar hardwareniveau. Dit omvat ook betere isolatie van verschillende bedrijfsgebruikers (tenants) die op dezelfde hardware-host draaien.

Bovendien zijn volgens Ramaswami door virtualisatie op NIC-niveau systeemveranderingen, inclusief processorupgrades, makkelijker uit te voeren. Hij benadrukt dat deze ‘afdaling’ van virtualisatie naar NIC-niveau géén solo-actie van VMware is. “Het is een industriebreed initiatief”, waarbij de leverancier van virtualisatie- en cloudsoftware ook diverse hardware- en cloudpartners heeft. Voor smartNIC’s zijn dat Intel, Nvidia en Pensando. Voor servers zijn dit Dell, HPE (HP Enterprise) en Lenovo.

Multicloudrelaties

Co-COO Raghuram roemt nog de “fantastische relaties” die VMware al geruime tijd heeft met diverse cloudleveranciers. Deze samenwerkingsverbanden zijn ooit begonnen met IBM, wat via de overname van Linux- en software-aanbieder Red Hat meer cloudbereik in huis heeft gehaald. En daarna zijn de banden aangehaald met AWS, “en toen Microsoft, Google, Alibaba, Oracle”, somt de topman op. “Zij bieden ons hun standaard hardware offerings en wij bouwen daar op voort.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in